Dokáže kriketová legenda Imran Chán v roli premiéra vybudovat nový Pákistán?

V Indii je už čtyři roky premiérem Naréndra Módí. Jak poznamenává ve svém komentáři pro stránky agentury Bloomberg indický novinář a spisovatel Pankádž Mišra, Módího vlády se báli všichni ti, kdo znali jeho přesvědčení o nadřazenosti hindského obyvatelstva a věděli, jak křehká je indická ekonomika.

Když se mu nepodařilo vytvořit pracovní místa ani vymýtit korupci, jak Módí sliboval, začala jeho vláda podněcovat násilí vůči menšinám a nejrůznějším „antinacionalistům“. A nyní, kdy se novým premiérem sousedního Pákistánu stane Imran Chán, jsou podle Mišry na místě obavy, že Jižní Asie vstupuje do jednoho z nejbouřlivějších období od roku 1947.

Chán na rozdíl od Módího alespoň nemá poskvrněnou politickou pověst, ani od dětství nehlásal krajně pravicovou ideologii. Do politiky vstoupil až po čtyřicítce a po dlouhé sportovní a filantropické dráze. V kontrastu s Módím byl také v západním světě znám jako playboy. Chán vyrostl ve velkoburžoazních kruzích v Láhauru, žil v plutokratickém Londýně a prošel si jak náboženským, tak požitkářským obdobím.

Čtěte také‚Armádní pudlík‘ Imran Chán? Vítěz pákistánských voleb se ozbrojeným silám může utrhnout ze řetězu

Vzhledem k těmto zkušenostem by tak od něj člověk očekával spíš ideologickou pružnost než fanatismus. Vskutku obdivuhodný je například jeho smysl pro sociální spravedlnost ve společnosti, která tento ideál běžně znevažuje, všímá si komentátor.

Přesto prý už Chán projevil určité znepokojivé sklony. A povahové vlastnosti nejsou v politice bezvýznamné, jak vidíme v případě Donalda Trumpa. U Chána, dalšího nevyzkoušeného outsidera v politice, jsou zásadním klíčem k tomu, jak si bude v úřadu počínat.

V očích indického autora je už dlouho jasné, že „Chán má stejně velké ego jako Trump“. K jeho růstu zřejmě přispěly úspěchy ve sportu i u žen.

Konzervativní „liberál“

Do politiky Chán vstoupil v devadesátých letech, a řada nezdarů jako by ho jen utvrdila v přesvědčení, že má na politickou moc v Pákistánu přirozené právo. V posledních letech ale podle Mišry vnesl do politiky „hystericky nepřátelský tón“, a přestože o sobě tvrdí, že je revolucionář a chce zničit dynastické elity, projevuje až příliš velkou ochotu dohodnout se s představiteli starého režimu.

Chán se tak považuje za „opravdového liberála“, ale vášnivě hájí přísný kontroverzní pákistánský zákon proti rouhačství. Rovněž neudělal nic pro to, aby zbrzdil zuřivé útoky stoupenců svého kultu osobnosti proti pomlouvačům na sociálních sítích, a zejména ženám.

„Fanatický zápal těchto jeho trollů naznačuje, že Chán stejně jako Módí úspěšně vštípil svůj výstřední a dlouho mařený sen o moci a slávě i mnoha svým příznivcům,“ píše se na stránkách Bloombergu.

Obyvatelstvo Pákistánu patří svou věkovou skladbou k nejmladším na světě – 64 % tamních lidí je mladších třiceti let. Mladí Indové premiérovi Módímu uvěřili, že obvod jeho hrudníku měří 142 centimetrů, píše Pankádž Mišra. A dodává, že podobně i mladí Pákistánci mají sklon ztotožňovat se s politikem, z něhož vyzařuje spíš nadměrná mužná síla než duševní kultivovanost nebo politické schopnosti.

Jenže mezi digitálně přiživovaným fantazírováním o získání moci a drsnou realitou v zemi zeje tragická propast, která se v současnosti projevuje silně zadluženou ekonomikou závislou na nebezpečných čínských půjčkách.

Staronový Pákistán

Chán v projevu po svém volebním vítězství připomněl slib, s nímž před dvaceti lety vstoupil do politiky – že obnoví nenaplněný potenciál země. Nabídl proto spolupráci svým odpůrcům a podle komentáře lze jen doufat, že se dosavadní nepřátelé opravdu spojí, aby vybudovali „nový Pákistán“.

Mnoho jeho výroků i skutků už ale zajistilo, že „nový“ Pákistán bude mít řadu vlastností Pákistánu „starého“. Navíc mnoho úkolů z těch, které před ním stojí, není řešitelných. Voliči mají velká očekávání, ale Chánovy politické schopnosti jsou omezené a morální autorita tak vyprázdněná, že nezdar je v této chvíli pravděpodobnější než úspěch, soudí Mišra.

Jak prý naznačuje současné počínání Módího v Indii, mohly by porážky a neúspěchy Chána dovést k tomu, že bude chtít upevnit politickou moc vyvoláváním strachu a nenávisti vůči kritikům.

„Chán začal dobře, se vznešenými úmysly a spoustou dobré vůle. Na místě jsou však obavy, že osud Indie a Pákistánu, v nichž žije celá pětina obyvatel zeměkoule, teď spočívá v rukou dvou machů, kteří slibují hory doly, ale ve chvíli nezdaru hazardují,“ varuje novinář a spisovatel Pankádž Mišra.

autor: gzb
Spustit audio

Související