Doc. Martin Štoll o vývoji dokumentárního filmu v Česku

30. březen 2015

Po stopách historie dokumentárních filmů se vydá pondělní vědecké interview Studio Leonardo. Hostem Michaela Rozsypala bude režisér, scénárista, dramaturg a garant oboru Mediální studia FSV UK doc. Martin Štoll.

Jak se proměnil dokumentární film od doby svého vzniku? Jakou má v Česku tradici a čím je výjimečný? Jak se český dokument odlišuje od zahraniční dokumentaristiky?

Doc. MgA. Martin Štoll, PhD. je režisér, scenárista, dramaturg a teoretik dokumentárního filmu a televize, pedagog a nakladatel. Absolvent katedry dokumentární tvorby FAMU, žák Jana Špáty a po jeho smrti Olgy Sommerové (MgA., 1997, Ph.D., 2001). Natočil přes padesát autorských dokumentárních filmů, v odborné a publikační činnosti se zaměřuje na dokumentární film, dramaturgii a historii televize. Pracoval v České televizi jako dramaturg (resp. vedoucí dramaturg) Centra publicistiky a dokumentaristiky v letech 1999-2008, vyučoval na FAMU (1997-2003) a na Literární akademii (Soukromé vysoké škole Josefa Škvoreckého, 2004-2013), zde byl též prorektorem a rektorem. Vlastní nakladatelství Malá Skála (od 1999). Habilitoval na Filmové a televizní fakultě VŠMU v Bratislavě (2007), kde nyní přednáší o televizi a je členem Umělecké a vědecké rady. Na Fakultě sociálních věd UK působil jako externista (2009-2013), od 2014 jako zaměstnanec Institutu komunikačních studií a žurnalistiky, katedry žurnalistiky.

Bývá členem porot mezinárodních festivalů (Academiafilm, Tourfilm, ArtsFilm) i národních přehlídek (Český videosalon), roku 2001 založil s Jiřím Flídrem festival dokumentárních filmů se sociální tematikou NADOTEK Ústí nad Orlicí, jehož je programovým ředitelem.

Pro Českou televizi natočil 53 dokumentárních filmů ze sociální oblasti, ze světa architektury, výtvarného nebo dramatického umění, řadu portrétů nebo dokumentárních esejů. Realizoval i několik cestopisných snímků. Jeho nejrozsáhlejším projektem byl dvanáctidílný seriál Praha jeviště vědy (2000), který vytvořil se svým otcem, fyzikem a popularizátorem vědy Ivanem Štollem. Jako dramaturg se podílel na více než 150 snímcích.


Spustit audio