Do konce června budeme vědět, jaký je scénář poprázdninového návratu do škol, slibuje ministr školství Plaga

8. červen 2021

Počínaje úterkem se většině dětí ve třídách volněji dýchá. Od 8. června se totiž mění pravidla pro zakrývaní nosu a úst ve školách. Žáci a studenti sice musí stále nosit nanoroušky nebo respirátory ve společných prostorách, v uzavřeném kolektivu třídy si je ale mohou sundat, vysvětluje ministr školství Robert Plaga (za ANO). Jak to bude po prázdninách, ale zatím stále neví, přiznává ve Speciálu Plusu.

„Opakovaně jsem vznášel apel na ministra zdravotnictví (Adam Vojtěch, za ANO) a mám od něj příslib, že do 30. června jeho resort jasně řekne, jak bude vypadat návratový scénář od prvního září,“ tvrdí Plaga.

Čtěte také

Resort zdravotnictví bude přihlížet i k postupně narůstající proočkovanosti pedagogického a nepedagogického personálu škol, která by v září mohla sahat k padesáti procentům, domnívá se prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Varuje ale, že i přes vakcinaci učitelů se případná nákaza může velmi rychle šířit mezi dětmi.

Ačkoliv by Plaga považoval za ideální, kdyby se provoz od začátku nového školního roku přiblížil co nejvíc normálu, rozumí požadavkům epidemiologů na pokračování screeningového testování.

„Byl bych rád, kdyby testování nebylo bariérové – u vstupu do školy, ale jen snímalo situaci,“ dodává.

Hosty byli:
Jan Bílek, redaktor, Český rozhlas
Robert Plaga, za ANO, ministr školství
Petr Vrána, ředitel ZŠ a MŠ v Troubkách na Přerovsku 
Radek Sárközi, prezident Pedagogické komory

Vědět s dvouměsíčním předstihem, co přinese září, zní po zkušenostech předchozích měsíců jako luxus. „Je ale otázka, jaký bude vývoj dál,“ varuje ředitel Základní a Mateřské školy v Troubkách na Přerovsku.

Můžeme si teď v červnu něco malovat a co bude v září, stejně těžko odhadneme. Je fajn mít nachystané různé varianty vývoje a kroky k návratu žáků do škol,“ uzavírá.

Co dělá ministerstvo školství pro to, aby byli ve školách k dispozici psychologové? Dozvíte se v audiozáznamu Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související