Diskuse o Mariánském sloupu štěpí společnost, rozčílila i kardinála Duku

19. leden 2020

Ke štěpení české společnosti přispívají mimo jiné diskuse o Mariánském sloupu. Pro křesťanské církve v naší zemi je to i v současné době rozdělující téma. Hloubku rozporu zřetelně ukázal průběh debaty v pořadu Vertikála, ze které po určité době rozčíleně odešel jeden z hostů, kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Ekumenická spolupráce je kvůli tomu narušena. Je o tom přesvědčen církevní historik Jaroslav Šebek.

Čtěte také

Reagoval na emotivní slova kardinála a pražského arcibiskupa Dominika Duky, který v debatě Vertikály diskutoval s kazatelem Církve bratrské Pavlem Černým, emeritním předsedou Ekumenické rady církví.

„Žena, která se obětovala. Žena, která byla něžná. Žena, která udělala, co neudělal nikdo jiný na světě. Stala se Matkou Boží, Theotokos. A ona je na (mariánském) sloupu jako žena, která dělá zlé věci. Která vede boj. Která zabíjí, která vraždí, která se zlobí,“ prohlásil Černý.

V tu chvíli mu kardinál Duka skočil do řeči: „Pane doktore, já nemíním pokračovat v tomto programu. Nezlobte se. Opravdu mě mrzí, že jsme někdy spolu jednali. To, co jste teď řekl, je absolutně neekumenické pošlapání všeho! A nepasujte se do znalce umění.“

Duka následně i přes výzvy moderátorky Evy Hůlkové a slova Pavla Černého, že „cituje“, odešel ze studia, přesněji z místnosti na arcibiskupství, kde se na přání Duky rozhovor natáčel. 

Ve druhé části pořadu se ke kauze mariánského sloupu i rozepři mezi kardinálem Dukou a Pavlem Černým vyjadřují historici Kateřina Bečková, předsedkyně Klubu za Starou Prahu, a Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd. Moderuje Eva Hůlková.

Spustit audio