Dietrich Bonhoeffer. Muž, který nesměl přežít

4. listopad 2023

Německý pastor, teolog, odbojář a politický vězeň Dietrich Bonhoeffer byl na samém konci války nacisty bez soudu popraven na přímý rozkaz Adolfa Hitlera. Narodil se v roce 1906 a jeho otec byl významný psychiatr a přednášel na univerzitě. Vystudoval teologii – promoval v roce 1927 – a krátce na to složil církevní zkoušky, díky nimž mohl působit jako duchovní, nejprve jako výpomocný kazatel v Barceloně. 

Poté pracoval jako asistent na berlínské univerzitě a pak pokračoval ve studiu ve Spojených státech.

Čtěte také

Na počátku 30. let po návratu do Německa začal přednášet na berlínské univerzitě. Současně se stal jedním ze tří mládežnických sekretářů mezinárodního církevního mírového hnutí. V roce 1932 díky tomu navštívil jedinkrát v životě  Československo, kde se zúčastnil mezinárodní mírové konference mládeže. V této době rovněž prožíval hluboký duchovní přerod.

Tři dny po Hitlerově nástupu do funkce a faktickém příchodu nacistů k moci měl v rozhlase živě přenášenou přednášku o nepřípustnosti vůdcovského principu (vysílání bylo v závěru přednášky přerušeno). Po roce 1933 došlo k výraznému vývoji jeho teologických názorů, kdy se jeho křesťanský pacifismus proměňuje v teologické zdůvodnění odporu proti nacismu, a to včetně likvidace Adolfa Hitlera. Působí v těch  strukturách německých protestantů, které se snažily uhájit autonomii vůči nacistickému režimu.

Měsíc před koncem války

A ačkoliv těsně před vypuknutím druhé světové války pobýval ve Spojených státech (kde mu přátelé i opatřili místo), vrací se koncem července 1939 do Německa. Díky svým přátelům a příbuzným se stává spolupracovníkem Abwehru – nacistické tajné služby, aby tím spolu s nimi kryl svou odbojovou činnost.

Čtěte také

Je zatčen na počátku roku 1943 a internován v kamenné věznici. Jeho postavení se výrazně zhoršuje v červenci 1944 po atentátu na Hitlera, protože ti z jeho odbojových spolupracovníků, kteří byli ještě na svobodě, se na něm spolupodíleli.

V únoru 1945 byl převezen do koncentračního tábora a necelý měsíc před koncem války je na Hitlerův přímý rozkaz bez soudu popraven – zavražděni měli být všichni, kteří se podíleli na přípravě atentátu na Hitlera. Řada jeho důležitých textů vyšla až po jeho smrti.

V pořadu hovoří historik a filosof Petr Hlaváček a zazní ukázky z Bonhoefferových, odborných a dobových textů.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související