Děti omdlévají hlady ve škole, učitelé nedostávají plat. Hlad a válka v Jemenu trvají už sedm let

15. březen 2022

V Jemenu se bojuje už víc jak sedm let. Organizace spojených národů minulý rok odhadovala, že v souvislosti s konfliktem zemřelo v zemi do konce roku 2021 na 377 tisíc lidí. Na konci desetiletí může mít válka přes milion obětí. Příčiny smrti jsou nejčastěji nedostatek jídla, vody, nebo léků. Nejvíc mrtvých je z řad dětí. Ty se podle OSN zapojují do bojů, protože je do nich lákají šíitští povstalci Húsíové. 

Od ledna 2020 do května loňského roku zemřelo v Jemenu téměř 2000 dětských vojáků. A Světový potravinový program odhaduje, že je v zemi ohrožuje hlad přes 16 milionů lidí, do konce roku to může být až 20 milionů.

Programu navíc docházejí peníze, a tak musel snížit potravinové příděly osmi milionům Jemenců. Šéf fondu David Beasley varoval, že bez obřího zvýšení finančních příspěvků na pomoc Jemenu propukne v zemi „hladomor biblických rozměrů“.

S jídlem se v zemi snaží pomoct i česká organizace Pomůžu jak můžu, která přímo v jemenském hlavním městě Sanáa provozuje jídelnu pro asi 170 lidí. Peníze získává především od dárců z Česka.

Čtěte také

V budoucnu by chtěla organizace dodávat jídlo dětem a učitelům v místní škole. Situace je totiž vážná i tam. Děti často omdlívají hlady uprostřed vyučování a pedagogové nejsou už několik let za svojí práci placení.

„Nedokážeme zachránit 22 milionů lidí, kteří pomoc potřebují. Umíme ale společnými silami sehnat peníze na malou kuchyň, rýži, vodu, plyn a pomoci co nejvíce lidem v nejbližším okolí,“ uvádí sdružení Pomůžu jak můžu na svém webu.

V Jemenu proti sobě stojí šíitští povstalci Húsíové podporovaní Íránem proti silám prezidenta Mansúra Hádího s podporou Saúdské Arábie.

Húsiové ovládají od roku 2014 Jemenské hlavní město Sanáa. Podle odhadu neziskové organizace International Crisis Group ovládají i většinu východního pobřeží země a jejich vliv končí před městem Marib, bohatým na ropu. 

Právě Marib kontroluje mezinárodně uznaná vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Ta sídlí v jihojemenském přístavním městě Aden. Na straně vlády stojí proti Húsíům i mezinárodní vojenská koalice pod vedením Saúdské Arábie. Od roku 2020 jsou ve vládě jihojemenští separatisté.

Čtěte také

Jemen se v poslední době dostal do zpráv kvůli drnovým útokům šíitských Húsíů na Saudskou Arábii a Spojené Arabské emiráty. Není jasné, jestli bezpilotní letouny dodává Húsíům Írán. Arabista a analytik Centra strategické analýzy Prokop Singer ale říká, že podle některých zdrojů si je už rebelové dokáží vyrobit sami.

Koalice vedená Saudskou Arábií na útoky na své území odpovídá tvrdě a bombarduje jemenská města. Při útocích v lednu zemřelo na sedmdesát civilistů, podle Rijádu šlo o omyl.

Poslechněte si celý pořad Za obzorem, na jemenskou válku se zaměřil Jiří Klečka.

Spustit audio