Déšť vyvolává zemětřesení

23. září 2010

Němečtí seismologové zaznamenali slabé otřesy pod bavorskými Alpami. To by nebylo nic neobvyklého, protože alpská oblast je seismicky aktivní. Podivuhodné je, že spuštění těchto otřesů má na svědomí obyčejný déšť.

Často se mluví o malých kamíncích, které spouštějí velké laviny. Pro zemětřesení to nemusí být pouhý příměr. Vědci už delší dobu teoretizovali o tom, že zemětřesení může spustit obyčejný déšť. Po vydatných srážkách nasáknou porézní horniny vodou a ztěžknou. Vyvíjejí pak na podloží o poznání větší tlak. Pokud je na tektonických zlomech nastřádáno napětí, může být tlak vodou nasáklých hornin příslovečnou poslední kapkou.

Ve prospěch této představy svědčí i skutečnost, že v řadě oblastí se seismická aktivita řídí ročním obdobím a počasím. Hmatatelný důkaz, který by přímo spojil déšť a zemětřesení, ale stále chyběl. Mnozí seismologové považují zatížení vodou z dešťových srážek za příliš malé. Ke spuštění zemětřesení je podle nich nutné zatížit horniny skutečně velkým nákladem. Takovým "nákladem" může být i voda. Například v roce 1962 byla v západní Indii v seismicky aktivní oblasti napuštěna přehrada Koyna. O pět let později zasáhlo oblast zemětřesení sedmého stupně Richterovy škály, při kterém zahynulo 200 lidí. Mnozí spojují vznik zemětřesení se zátěží hornin, kterou zvýší voda nahromaděná za přehradní hrází a pronikající do hornin pode dnem přehradního jezera.

Německý seismolog Sebastian Hainzl měřil v roce 2002 slabé otřesy pod 1 775 metrů vysokou bavorskou horou Hochstaufen. Každoročně tu dochází k tisícům drobných otřesů. Hainzl však jistil, že v létě jsou otřesy pod horou častější. Platilo to ale jen v případě, že v létě vydatně pršelo. V roce 2002 patřily k nejdeštivějším měsícům v roce březen a srpen. Právě v těchto obdobích vzrostl denní počet otřesů z jednoho či dvou na čtyřicet.

Na zlomech pod Hochstaufenem musí být podle Hainzla nastřádáno značné pnutí. Stačí pak i celkem malý podnět, jako je zvýšení tlaku hornin prosycených vodou, a napětí se uvolní otřesem.

Seismology zajímá, zda může být stejným způsobem vyvoláno i mnohem silnější a ničivější zemětřesení. Odborníci to nevylučují. Především v oblastech, kde dochází k zemětřesení na tektonický zlomech v nevelké hloubce, může sehrát voda z vydatných srážek nezanedbatelnou roli. U zlomů probíhajících v hlubších vrstvách je situace komplikovanější. Voda se může dostávat k horninám kolem zlomu dlouhé roky. Odezva na intenzivní srážky potom přichází s tak velkou prodlevou, že je velmi těžké jednoznačně rozhodnout, zda je mezi deštěm a zemětřesením jednoznačně příčinná souvislost.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.