David Klimeš: Televize má ředitele. Ale nemá peníze

8. červen 2023

Éra Petra Dvořáka v České televizi skončila. A že byla dlouhá. Od roku 2011 vedl největší médium veřejné služby v Česku, přečkal spoustu krizí politických, ale i ekonomických. A zjevně si myslel, že ještě jednou by mohl zvítězit. Rada České televize si to však nemyslela. Novým generálním ředitelem zvolila Jana Součka, šéfa brněnského studia České televize.

Otázka za milion či vzhledem k rozpočtu České televize se dá spíše říci, že za miliardu: Přijde se Součkem do televize malá, či velká změna? Na první pohled by se mohlo zdát, že velká. Souček se umírněně, ale přeci jen v předvolebních týdnech proti Dvořákovi vymezil.

Čtěte také

Možná opravdu má pocit, že Česká televize pod Dvořákem přešlapuje na místě. Možná se chtěl zalíbit současnému politickému establishmentu, který pro Dvořáka rozhodně nijak nehoruje.

V kandidátských vizích se Souček pak od Dvořáka vymezil celkem výrazně. Zatímco dosavadní generální ředitel představil velmi ambiciózní plán rozvoje, Souček se držel výrazněji při zemi a tu a tam si neodpustil rýpnout do stávajícího managementu – ať už jde o nekonečnou produkci kriminálek, či nedostatečné rozvíjení iVysílání a dalších digitálních platforem.

Bez peněz to nejde

Zda se Souček bude moci od Dvořáka nějak výrazně odlišit, to ale paradoxně nerozhodne nový generální ředitel a jím vystavěný tým. Rozhodnou to politici. Z jednoduchého důvodu. Nejsou peníze, a když nejsou peníze, každý manažer nakonec musí dělat velmi podobné věci.

Čtěte také

Česká televize je obří instituce, která si na koncesionářských poplatcích vybere více než 5,5 miliardy ročně. Jenže zdání klame. Koncesionářský poplatek se pro televizi nezvyšoval od roku 2008, jeho reálná hodnota se časem a v poslední době především inflací rapidně propadla.

Zde se Dvořák a Souček v řešení příliš neliší. Chtějí poplatek zvýšit, případně rozšířit okruh plátců. Souček se již vyjádřil, že by si představoval navýšení na 180 korun. Ale asi sám počítá, že to nemá u současné vlády – a už vůbec ne u opozice – příliš šanci, takže sází na větší výběr prostřednictvím povinné platby za každou domácnost, která odebírá elektřinu. Tak to mají třeba v Německu. I to by přihodilo slušný balík peněz.

Pokud se to ale nepodaří, a vládní politici se v čase škrtů k tomu rozhodně nemají, pak je – s nevelkou nadsázkou řečeno – celkem jedno, zda vládne Dvořák či Souček.

Případ pro rozpočtového kata

Čtěte také

Končící generální ředitel už pro tento a příští rok musel představit drastickou úspornou kůru – zrušení 200 pracovních míst, konec programu ČT 3, menší nákupy vysílacích práv, zredukování sportu. Tím chce ušetřit přes 900 milionů.

Pokud ale politici rozpočet médií veřejné služby brzo nenavýší, Souček bude muset škrtat ještě výrazněji. A v jeho projevu to znělo, že je s touto rolí rozpočtového kata i více méně smířen.

David Klimeš, novinář

Pokud se Česká televize bude zásadně redukovat, pak to v žádném případě ale není jen obyčejné manažerské rozhodnutí pro Součka a jeho tým. Česká televize není zdaleka jen kvalitní zpravodajství, má zákonem mnohem více povinností vůči společnosti. Tak ať politici otevřeně řeknou, jakou televizi veřejné služby do budoucna chtějí a neschovávají se za volbu jednoho manažera, který s jednou kapsou prázdnou a druhou vysypanou nic moc nového nesvede.

Autor je politický komentátor

autor: David Klimeš
Spustit audio