David Klimeš: Politici cenu potravin nesrazí

2. březen 2023

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula je v těžké situaci. Před sněmovními volbami 2021 jedním z hitů tehdejší opozice vůči vládě Andreje Babiše byla marketingová akce Babišova drahota, která porovnávala ceny potravin před nástupem Babiše do vlády a ve volebním čase vzlínající inflace. Takže chleba, který stál před Babišem pod 20 korun, najednou stál skoro 30 korun.

Tehdejší opoziční kritici uspěli a nyní sedí ve vládě. Jenže chleba už nestojí 30 korun, ale 45 korun. A ministr Nekula je celkem pochopitelně kritizován, že s prudkým růstem cen potravin nic nedělá.

Čtěte také

Vše, co zatím vymyslel, bohužel za moc nestojí. Minulý rok slavně oznámil kontroly marží u některých potravin. Nejen že si u toho pletl marži a zisk, ale dosud z toho nic není. To vidí každý při placení týdenního nákupu, kdy větší rodina už nevytahuje o stovky více, ale rovnou o tisícovky.

Proč kontrola marží nevyšla? To není zas tak těžké vysvětlit. Inspirací měla být obdobná kontrola u paliv, kterou podnikalo ministerstvo financí. Jenže to je mnohem přehlednější trh a navíc pumpařům hrozilo, že by stát mohl jejich marži zastropovat.

Váhavá ČNB

To je u potravin zcela vyloučené nabourání trhu, takže Nekula jen hrozil něčím, co bylo zcela bezzubé. A pokračuje v tom dále. Sezval si nyní zástupce zemědělců, potravinářů a obchodníků a pak slavně vyhlásil podání podnětu k antimonopolnímu úřadu kvůli vysoké ceně cukru na podzim minulého roku.

Čtěte také

Zazněla spousta silných slov o zneužívání, ale ministr nevysvětlil, jak něco takového chce prokázat. Pokud ví o oligopolu vládců cukru v České republice, měl by se o to s námi podělit. Pokud ne, tak jen loví politické body a nic se nestane.

Podobné je to s jeho druhou iniciativou. Prý našel slevové akce, kdy cena i po slevě je velmi vysoká. A to je podle ministra klamání spotřebitele a má to prošetřit Česká obchodní inspekce. Může to být jistě pravda, ale opět Nekulovi chybí paragraf. Tentokrát o tom, jak vysoká má být slevová cena, aby se politikům ještě líbila.

Pomýlené Nekulovy iniciativy však neznamenají, že ministr nemá v ničem pravdu. Obchodníci určitě skokově zdražují, stejně tak zemědělci. Ovšem z prostého důvodu, že zdražuje úplně každý. Bylo by divné, kdyby se to dříve či později nepropsalo i na naše účtenky ze supermarketů.

Čtěte také

Nekula má v podstatě jen jednu možnost, jak lidem ulevit. Po polském vzoru radikálně snížit DPH na základní potraviny. Ale to se vláda Petra Fialy zjevně nechystá, protože jde o mimořádně drahé opatření a státní kasa je děravá.

Politici nám tedy cenu potravin vskutku nijak nesníží, ať už říkají cokoliv. A nemuseli by vlastně říkat nic, protože nejsou tím rozhodujícím hráčem. Vysoká cena úplně všeho, co kupujeme v obchodech, je totiž přímým důsledkem mizerně krocené inflace velmi váhavou Českou národní bankou.

David Klimeš, novinář

Mnozí slušní zemědělci i obchodníci skutečně docela dlouho čekali, než propsali inflaci do cen svých produktů. Ale v lednu to při velkém přecenění už udělal i ten poslední zemědělec, poslední distributor a poslední obchodník.

Kdyby byla centrální banka radikálnější, možná bychom éru Babišovy a poté i Fialovy drahoty měli již za sebou a ministr Nekula by nemusel ze zoufalství vymýšlet efektní akce bez jakéhokoliv efektu.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

autor: David Klimeš
Spustit audio