David Klimeš: Když jde pravicová vláda na podnikatele zleva

18. květen 2023

Uplynulo už několik dní od představení vládního balíčku, který má dát do pořádku veřejné finance, a stále ještě nejsme u konce pátrání, co vše je v onom balíčku vlastně ukryto. Ač vládní tiskovka trvala mnoho hodin, na spoustu dost důležitých změn se nedostalo, případně vůbec neznáme detaily.

Čtěte také

Ač pozornost je nyní správně zaměřena na to, jak dopadne balíček na nízkopříjmové a středněpříjmové domácnosti, stejně tak je zajímavé, co vláda přichystala bohatším jednotlivcům či firmám.

Rozhodně to není jen zvýšení korporátní daně z 19 procent na 21 procent a uvalení 23procentní daně z příjmu fyzických osob už na výdělek kolem 120 tisíc měsíčně. Údajně propodnikatelská vláda, která zvítězila ve sněmovních volbách se slibem nezvyšování daní, také do balíčku potichu vsunula radikální ztížení prodeje firem, a to včetně těch menších, rodinných.

Čtěte také

O co jde: Budujete v Česku firmu, ta roste, časem je z ní akciovka, a pokud si chcete z ní něco vzít, většinou na to musíte přes 15procentní srážkovou daň. Anebo je tu druhá možnost. Necháte firmu růst, vyplácíte si jen mzdu a zisk ve firmě necháte. Proč? Protože podle českých zákonů po třech respektive pěti letech při prodeji podílu ve firmě či cenných papírů již žádnou daň neplatíte.

To je právem předmětem sporů, protože v mnoha evropských zemích se kapitálové zisky daní výrazněji. Ale pro tuzemskou pravici to bylo vždy nepřijatelné. Když s tím v roce 2019 přišli Piráti, exministr financí Miroslav Kalousek je obvinil z levicové úchylky.

Nyní to najednou vláda vedená ODS prosazuje. Na vládní tiskovce k tomu nepadlo ani slovo, víme jen, že hranice pro osvobození od daně má ležet na 40 milionech.

Znovu a lépe

V této podobě je to několikanásobný nesmysl. Jednak je to dost ošklivý podraz údajně podnikatelské ODS na podnikatele, a bohužel i ty menší. Pokud léta budujete rodinnou firmu, ta je úspěšná a vy v ní necháváte zisk, 40 milionů dosáhnete opravdu snadno. Reálná částka, která by uchránila od daně rodinné podnikání, by měla být až kolem sto milionů, možná více.

Čtěte také

Pak je to samozřejmě dost zásadní změna podnikatelského prostředí. Stavíte firmu, tu pak převádíte třeba i na potomky a celou dobu sázíte na to, že na konci při případném definitivním prodeji si vezmete vydělané peníze. K tomu nyní pravicová vláda však dodává: ale zajisté, ovšem nemalý podíl dáte do eráru.

A ač neznáme detaily návrhu, velmi pravděpodobně to bude i velmi neúčinné a pro ekonomiku dokonce škodlivé. Než paragraf vstoupí v praxi, asi uvidíme vysoký počet prodejů firem, jen aby se rodinné firmy vyhnuly dani. To je samozřejmě zcela chybná pobídka pro podnikání. Anebo se začnou vytvářet složité a rozdrobené holdingy, aby majitelé daň obešli.

David Klimeš, novinář

Jak by to tedy mělo být správně? Pokud propodnikatelská ODS chce opravdu začít masivně danit kapitál, ať je osvobození od daně na výrazně vyšší částce a nabíhá velmi pozvolna, protože se tím výrazně mění dosavadní pravidla hry. Není vůbec jasné, čemu by nyní prospěl masivní výprodej rodinných firem bankám pod cenou, případně vytváření složitých holdingů, které se dokáží dani vyhnout. Asi nám ale potíže s jedním neprůhledným holdingem v minulých letech nestačily, tak jich pro jistotu vytvoříme ještě mnohem více.

Autor je politický komentátor

autor: David Klimeš
Spustit audio