Dánové si důvěřují. Navzdory přistěhovalcům

26. červen 2017

V žádné jiné zemi na světě si lidé vzájemně nedůvěřují tolik jako v Dánsku. Nic na tom nemění ani stále více se prohlubující sociální nerovnost a rostoucí počet imigrantů z jiných kultur.

O zprávě vědců s názvem „Důvěra – skandinávský poklad“ se rozepisuje německojazyčný dánský deník Der Nordschleswiger.

Dánsko se opakovaně umisťuje na prvních příčkách hodnocení kvality života a spokojenosti obyvatel.

Základní kámen blahobytu

Podle zprávy vypracované pro sdružení Severská rada, jehož cílem je prohlubování spolupráce mezi skandinávskými zeměmi, se Dánsko těší také nejvyšší míře důvěry mezi lidmi. Vědci během průzkumu také zjistili, že vzájemná důvěra je základním stavebním kamenem materiálního blahobytu, píše deník a pokračuje.

Do severských zemí v posledních dvaceti až třiceti letech v různé míře přicházely zástupy přistěhovalců. Problémy s následnou integrací imigrantů do společnosti a zvyšující se sociální nerovnost se odrazily ve volbách, ve kterých zesílil hlas protestních a extremistických stran. Ale i přes ukazatele možného rozdělení společnosti se v severských zemích vzájemná důvěra lidí zvětšila.

Politolog Peter Thisted Dinesen z Kodaňské univerzity to zdůvodňuje tím, že pro spokojené soužití jsou očividně důležitější jiné faktory než otázka přistěhovalectví. Zároveň však dodává, že vzájemná důvěra mezi lidmi by určitě byla ještě větší, kdyby žádné problémy s imigrací nebyly.

Cyklistika v Kodani

Téměř jako Dánové

Důležitými prvky pro spokojenost občanů jsou podle výzkumu nízká míra korupce, dobře fungující státní správa a zvyšující se úroveň vzdělání a blahobytu. Podle Dinesena převzali vysokou míru spokojenosti a důvěry od Dánů také tamní přistěhovalci.

„Vidíme, že potomci přistěhovalců vykazují téměř stejnou míru důvěry ve spoluobčany jako etničtí Dánové,“ říká Dinesen a dodává, že v oblastech, kde žije velké množství imigrantů, je vzájemná důvěra menší. Celkově jsou však na tom přistěhovalci, co se důvěry týká, podobně jako Dánové.

Ve výzkumu vědci rozlišovali mezi sociální důvěrou, tedy důvěrou ve spoluobčany, a institucionální důvěrou. Zjistili přitom, že institucionální důvěra je podmíněna důvěrou mezi lidmi, uzavírá článek list Der Nordschleswiger.

autor: rer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.