Dánové neobnoví statut uprchlíka stovkám Syřanů. Mají se vrátit domů, píše The Guardian

15. duben 2021

Vláda neobnoví statut dočasného pobytu přibližně 200 Syřanům. Dánsko je tak prvním evropským státem, který ruší svá dřívější povolení. Kodaň své kroky zakládá na zprávě, která popisuje výrazně zlepšenou bezpečnostní situaci v některých částech země.

Uprchlíkům neobnoví povolení k pobytu s tím, že už je bezpečné vrátit se domů, informuje deník The Guardian. U dalších 500 lidí pak doje k podrobnému posouzení, a to případ od případu, píše deník.

Čtěte také

Podle generální tajemnice dánské rady pro uprchlíky Charlotte Slenteové je ale nepřijatelné považovat Damašek, nebo jakékoli oblasti v Sýrii, za bezpečné. Absence bojů prý nic neznamená. Po deseti letech války má prezident Sýrie Bašár Asad zpět kontrolu nad většinou země a boje se omezují jen na sever. Stát je ale podle ní stále velmi nestabilní.

V Dánsku žije přibližně 5,8 milionu lidí, z toho 500 tisíc přistěhovalců, ze kterých se k Sýrii hlásí na 35 tisíc. Reputace skandinávské země v oblasti tolerance a otevřenosti v posledních letech utrpěla vzestupem krajně pravicové dánské lidové strany. Nový postoj k syrským uprchlíkům stojí v ostrém kontrastu se sousedním Německem či Švédskem, kde je pro větší syrské populace mnohem snazší získat trvalý pobyt a případně i občanství, informuje list The Guardian.

Unie má slib na až 50 milionů vakcín Pfizer 

Brusel ve své vakcinační strategii spoléhá hlavně na vakcíny Pfizer/BioNTech. Evropská komise oznámila, že výrobce dodá Unii do konce června až 50 milionů dávek.

Čtěte také

S látkami americko-německé společnosti se počítá i do dalších let na případné přeočkování. Téma pro evropské deníky, například španělský El País.

50milioný příděl měl přitom původně dorazit už loni na podzim. V současné horské dráze, kterou podle deníku představují dodávky vakcín, tak Brusel nakonec dohromady od dubna do června přerozdělí 250 milionů dávek, které by měly stačit pro očkování 125 milionů lidí, připomíná El País.

Biden o stahování vojsk z Afghánistánu

Je čas ukončit nejdelší americkou válku, řekl americký prezident Joe Biden, popisuje The New York Times. 

Čtěte také

20leté působení armády Spojených států v jižní Asii označil za převážně neúspěšné úsilí předělat Afghánistán. V projevu dodal, že Američané měli v zemi pouze jeden opravdu důležitý úkol: vyhnat Al-Káidu a zajistit, aby země už nikdy nebyla odrazovým můstkem teroristického útoku na Spojené státy.

„Byli jsme napadeni a šli jsme do války s jasnými cíli. Těchto cílů jsme dosáhli,“ řekl americký prezident.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Jan Burda, najdete v audiu.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související