Daniel Kroupa: Předsednictví EU a domácí starosti

18. červenec 2022

Rozhlas, televize i noviny jsou poněkud zahlcené zprávami o českém předsednictví v Evropské unii. A to sotva začalo. Lidi, s nimiž se setkávám mimo okruh svých přátel zaujatých politikou, to však pramálo zajímá. Řeší spíše rostoucí ceny potravin, pohonných hmot, energií a nájmů. I války na Ukrajině začínají mít plné zuby.

„Ať už konečně ti nahoře něco udělají, aby se přestalo bojovat“, říkají. Vysvětluji, že „ti nahoře“ jsou u moci v řádu měsíců, že na to, co se děje, měli před tím v opozičních řadách jen malý vliv a že nyní dělají, co mohou a umí. Je to však marné. Lidé rychle zapomínají a za nesnáze, v nichž se naše země nachází, činí odpovědnou současnou vládu. Pro opozici doba žní.

Čtěte také

V této atmosféře sílí na vrcholové politiky tlak nejen ze strany veřejnosti, ale i vlastních straníků, obávajících se porážky v komunálních volbách, aby rychle jednali a učinili spektakulární kroky, jimiž předvedou, že jim situace jejich voličů není lhostejná.

Pár jich už učinili: snížení spotřební daně na benzín a naftu a pětitisícový příspěvek na dítě pro rodiny s příjmem nižším než milion korun. Nižší daň se však na ceně pohonných hmot viditelně neprojevila a příspěvek kritizují odborníci jako příliš plošný a pro opravdu chudé rodiny nedostatečný.

Vláda musí působit jako celek

A do toho odboráři připravují velké demonstrace za zvýšení platů ve státní sféře ve výši, kterou si naše státní pokladna sotva může dovolit. Navíc se valí další vlna epidemie čínské chřipky. Nu, máme se na podzim na co těšit.

Čtěte také

Radit vládě, jaká opatření má v takové vypjaté atmosféře připravit, by bylo troufalé. Jistě bude muset něco udělat. Upozornit však na to, čeho by se měla vyvarovat, snad můžeme. Jak je vidět z předchozích příkladů, je chybné nechat se dotlačit k jednotlivým a nedostatečně promyšleným krokům. Ustupuje-li se v jednotlivých případech tlakům ulice, lobbistů či vlastních poslanců a straníků, vznikne dojem, že lze vládu k něčemu donutit, když se nátlak zesílí. Výsledkem jsou chaotická rozhodnutí, která situaci jenom zhoršují a veškerá vstřícnost je vnímána jako slabost a nekompetentnost.

Reálně vzato vláda dnes nemá mnoho prostředků, jimiž může situaci vzniklou mnoha vnějšími faktory zásadním způsobem změnit. S těmi, které k dispozici má, proto musí pracovat obezřetněji a připravit komplexní balík opatření, v nichž budou působit jako jednotný celek s jasným cílem.

Filozof Daniel Kroupa

Zde není prostor pro nahodilé nápady jednotlivých ministrů, kteří se chtějí prezentovat v pozitivním světle. Vláda musí působit jako jeden celek, který má vůli dotáhnout věci do konce. Rozjitřená situace se zklidní, když voliči uvidí, že v čele jejich státu stojí lidé, kteří vědí, čeho chtějí dosáhnout a mají vůli i kompetenci to dokázat.

Může se zdát, že se jedná jen o obecně platné zásady, které mohou působit jako knížecí rady. Jsou však chvíle, kdy na jejich uplatňování záleží více než kdy dříve. Starosti s předsednictvím Evropské unii jejich porušování neomlouvají.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio