Dalajláma v Praze: Nemyslím si, že by se s ním měl kdokoli setkat jako zástupce ČR, říká komunista Kováčik

17. říjen 2016

Do Česka opět přijíždí tibetský duchovní vůdce dalajláma. Na konferenci Forum 2000 přijíždí z návštěvy Slovenska. Tam se setkal mimo jiné s prezidentem Andrejem Kiskou. V Praze se s žádným politikem oficiálně nesetká. Přesto jeho návštěva budí vášně. Jeho příznivci plánují vítání dalajlámy na Hradčanském náměstí.

„My Češi jsme pohostinným národem. Každého, kdo přichází s dobrými úmysly, vítáme, nicméně nemyslím si, že by se s ním kdokoli měl setkat jako zástupce České republiky. Jako soukromá osoba prosím, ale politik je především politik a až potom soukromá osoba,“ myslí si Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM.


Neusilujeme o nezávislost. Historie je historie, jsme ohromení duchem Evropské unie. Nezávislost suverénních států je důležitá, ale ne tak důležitá. Společný zájem je důležitější. My radostně zůstaneme součástí Čínské lidové republiky, ale ta musí respektovat naši kulturu, včetně jazyka a bohaté buddhistické filozofie. Dalajláma, září 2016

Ondřej Benešík, poslanec KDU-ČSL a předseda Výboru pro evropské záležitosti, je jiného názoru: „Je to otázka zaměření politiků, jak třeba vnímají dalajlámovu činnost, jeho aktivity a filozofii, a také záležitost protokolární. Dokáži si představit, že dalajláma by se setkal i na oficiální úrovni například s ministrem kultury, protože je to představitel významného světového náboženství. Tam je to naprosto na místě, bez ohledu na to, co si myslí oficiální představitelé Číny.“ Dodává, že se s dalajlámou plánují setkat někteří zástupci KDU-ČSL, ale konkrétní jména se prý zatím finalizují.


Čínská vláda důrazně odmítá separatismus. Vadí nám, když dalajláma a jeho lidé jezdí do jakékoli země nebo organizace a postupuje proti Číně a snaží se ji rozdělit. Nesouhlasíme s tím, aby ho jakákoli země nebo organizace z jakéhokoli důvodu kontaktovala. Lu Kang, mluvčí čínského ministerstva zahraničí

Pavel Kováčik ale poukazuje na ekonomickou stránku věci. Spíše než o to, proč osobnost tibetského duchovního vůdce budí takový zájem občanů České republiky, by se zajímal o to, jak návštěva poškodí česko-čínské vztahy. „Když jsem naposledy mluvil s některými představiteli českého průmyslu, tak z toho nebyli vůbec veselí, protože se jim některá jednání velmi zbrzdila, některá dokonce zrušila,“ říká Kováčik a dodává, že sice máme svobodu pohybu i vyjadřování, ale ke svobodám se váže i zodpovědnost.

Ondřej Benešík by ale považoval za podléhání čínskému tlaku, kdyby se do Česka dalajláma nezval kvůli nespokojenosti čínské strany. Porovnal situaci v České republice s přijetím dalajlámy na Slovensku a dodal, že slyšel od slovenských představitelů trefnou poznámku, že tlak ze strany čínských představitelů je pro Čínu takové povinné cvičení. Poukázal na Německo, kde se s dalajlámou setkala i kancléřka Angela Merkelová.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.