Covid a nová vláda? Od té předchozí se moc neliší – také reaguje pozdě, jen to dělá noblesně, myslí si matematik Levínský

7. červenec 2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už před několika týdny řekl, že se letní covidová vlna dala čekat – na podzim ale zaútočí jako probuzený medvěd. Matematik a člen poradní skupiny pro pandemii za vlády Andreje Babiše (ANO) René Levínský to teď s nadsázkou hodnotí slovy: „Myslím, že zavřeme oči, protože když je člověk zavře, tak pak ho ten medvěd nevidí. Stejně, jako to tak lidé dělají běžně.“

„Je to reakce na problémy, na které jsme si v posledních letech zvykli. Já tak očekávám, že toto je přesně politika, jak bude postupovat ministerstvo zdravotnictví,“ doplňuje v pořadu Osobnost Plus.

Už covid nekomentuji. Tolikrát jsme byli neoslyšeni, takže je to už frustrující.
René Levínský

Šéf Centra pro modelování biologických a společenských procesů, matematik, ekonom a dramatik René Levínský také dřív prohlásil, že v této zemi existuje systém, podle kterého „dokud je dobře, neděláme nic. To je ta chyba. Problémům je třeba předcházet, ne je nechat eskalovat“.

Čtěte také

Svou tezi teď doplňuje tím, že podobně postupují i všechny vlády světa. „Myslím si, že současná vláda se od té předchozí tomto smyslu nijak neliší. To znamená, že také reaguje pozdě, ale noblesněji. Je tam rozdíl v kultuře – nicméně věcně je to podobně.“

„Tím, že jsem dva roky strávil jako covidový expert, tak jsem se už před několika měsíci rozhodl, že se budu věnovat modelování jiných věcí. Je to pořád dokola – tolikrát jsme byli neoslyšeni, dělali jsme to celé bezplatně, a tak to bylo už trošku frustrující,“ popisuje Levínský svůj současný postoj. „Takže si dovolím nemyslet (o covidu) nic,“ dodává.

Valení sisyfovské koule

„Bavit se se státem je opravdu jako valení sisyfovské koule. Já jsem se přece jenom spíš než mluvící hlava vždy cítil jako vědec a můžu říct, že tento rok naše centrum, těch 20 lidí publikovalo pět článků v těch nejlepších časopisech… Tam jsme to popsali, udělali, řekli a je to napsané – a ať se s tím trápí už někdo další,“ uzavírá.

Pokud pak má hodnotit prezentaci vlády, tvrdí, že opravdu špatná byla ta minulá v době covidu.

Prezidentské volby? Vypadá to jako zápas v bahně mezi Horákem a Prchalem.
René Levínský

„Když se úplně letmo zmíním o covidové krizi, tam byla opravdu zoufalá – na komunikaci ze strany Andreje Babiše bylo fascinující, jak umí pracovat na své image a na svém politickém obraze ve společnosti a přitom není schopen komunikovat s lidmi o poměrně jednoduché věci.“

Čtěte také

„Kam směřujeme po podzimních komunálních volbách, je otázka. A kam směřujeme v prezidentských volbách? Vypadá to trošku jako zápas v bahně mezi Jakubem Horákem a Markem Prchalem. Kdy si jeden vybere jednoho egomaniaka Karla Janečka, druhý bývalého donašeče StB Babiše. A tito dva velice inteligentní lidé budou prosazovat dvě podivuhodné osoby,“ popisuje Levínský.

„To mně přijde z morálního hlediska strašně zajímavé. Vždyť k tomu, abychom žili dobře, zas tak moc peněz nepotřebujeme. Já jsem například dva roky nevydělával nic – a mám se nejlíp, co jsem se kdy měl. Takže moc nerozumím tomu, proč si lidé, kteří se v marketingu opravdu vyznají, vyberou nejpodivuhodnější postavu, a to jen proto, že ta postava dobře platí. A je to vlastně i trochu škoda,“ uvažuje matematik ale také dramatik.

Čtěte také

„Kdyby za mnou někdo přišel, abych napsal oslavnou hru o Vladimírovi Vladimirovičovi, tak bych jí nenapsal za žádnou cenu. Neexistuje žádné číslo, které by mi za to někdo mohl dát.

Nebo abych napsal hru třeba o tom, jak je společností ubíjen bílý heterosexuální muž 50+, tak to bych taky nedělal za žádné peníze, protože některé věci si prostě nedělají. A to, že někdo umí řemeslo, což Horák i Prchal umějí skvěle, tak k tomu mám velký respekt. Ale mrzí mne, že se nechají koupit,“ uzavírá René Levínský.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu. Dozvíte se, proč podle něj Miloš Zeman vyhrál nad Jiřím Drahošem nebo proč už nemá smysl hovořit o minulosti Andreje Babiše.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související