Co se dá a co nedá pochopit

29. červenec 2004

Před několika dny snad nejznámější fyzik naší doby, cosi jako Newton s Einsteinem současnosti, britský génius Stephen Hawking v podstatě šokoval vědecký svět tím, že revidoval svou třicet let fungující teorii "černých děr". Podrobnosti celé té vesmírné záležitosti jsou pro náš účel zavádějící, ale důležité je, že jeho čin se pochopit dá. Je to prostě vědec, který hledá pravdu a nyní zjistil, že ta jeho, dosud fungující, potřebuje revizi. Klobouk vlastně dolů před takovou oddaností vědě.

Pochopit se dá i tvrzení amerického astronoma Setha Shostaka o tom, že vzhledem k rychlému vývoji počítačových technologií a vzhledem k předpokládané existenci velmi vysokého počtu vyspělých civilizací ve vesmíru s nimi do dvaceti let navážeme kontakt. Je to sice tvrzení hodně odvážné už třeba vzhledem k tomu, že vlastně nevíme, "co" to jako bude, s čím hledáme ten mezivesmírný kontakt, nicméně pana Shostaka též chápu.

Co ale nechápu jsou přinejmenším dvě domácí události.

Bývalý zpravodajec BIS Vladimír Hučín, asi nejznámější disident naší současnosti, odešel včera od přerovského soudu s šestiměsíčním podmíněným trestem za to, že v roce 2001 údajně neoprávněně kasíroval od svého tehdejšího zaměstnavatele, tedy BIS, nemocenské dávky. Jeho ošetřující lékař Jan Chmelař, který průkazy o pracovní neschopnosti vydával, dostal od soudu pokutu 10.000 korun. Trik je v tom, že Hučín tehdy seděl ve vazbě, kde podepisoval průkazy o pracovní neschopnosti, které jeho lékař vydával. Podle soudu měl Hučín jen sedět ve vazbě a nic nepodepisovat a jeho lékař žádné průkazy vydávat, neb je to, tvrdí soud, v rozporu s nějakou vyhláškou. Hučín měl tehdy takto získat 7.600 korun, které už (mimochodem) vrátil.

Obžaloba oba muže nejprve vinila z podvodu s nemocenskými dávkami, ale později to překvalifikovala na "krácení daně, poplatku a jiné povinné dávky". Soud tvrdí, že když Hučín nepřišel ke svému lékaři na kontrolu (jak by mohl, seděl ve vazbě), neměl lékař podle té vyhlášky nic vystavovat, ale naopak ukončit pracovní neschopnost.

Tohle se mi opravdu libí - pracovní neschopnost končí vzetím do vazby. Proč tedy svého času nevzali do vazby otce Grebeníčka, hned by skončila jeho nemoc, a mohl by byl býval předstoupit před soud. Alespoň podle logiky té vyhlášky. No nic.

Hučín je před soud tahán hned za několik trestných činů, všechny jsou podle něj vykonstruované, a to proto, že se při práci v BIS zabýval rozkrýváním toho, jak do justice pronikají někdejší komunistické kádry. A to hlavně - podle Hučína - rozrušuje přerovské státní zastupitelství natolik, že už ho pomalu tahají k soudu jen za to, že dýchá. Nejsem právní expert. Ten soud má zřejmě pravdu striktně podle nějakého řetězce liter zákona. Ale je to pro mě celé jeden velký a nepochopitelný nesmysl. A voní to, jak to vyjádřit, právní šikanou.

A teď to další. Začátkem června rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělit šesti prodejcům pohonných hmot za prohřešek, zvaný kartelová dohoda o cenách, což je to nejhorší, čím mohou prodejci spotřebitele poškodit, nejvyšší pokutu v dějinách tohoto právního státu. Celkem 313 miliónů korun. Společnost Benzina, která dostala nejvyšší pokutu, téměř sto miliónů, nyní dostane peníze zpět. Mluvčí antimonopolního úřadu sdělil, že na základě posouzení finanční situace Benziny by neprodlené uhrazení plné výše pokuty znamenalo pro firmu vážnou újmu.

Neklamou mě smysly? Je to možné? No, asi ano. Ale je to pro mě nepochopitelné, a pro zbylých pět prodejců asi také. Těm antimonopolní úřad řekl, že o něco podobného jako Benzina nepožádali.

Ale jestli by podobný model mohl v našem pěkně právním státě fungovat obecněji, už vidím ty výsledky.

Jak třeba řidič, který od policisty dostane řekněme tisícikorunovou pokutu za jízdu v pruhu, vyhrazeném pro autobusy, řekne strážníkovi, že by taková neprodleně zaplacená pokuta v plné výši pro něj znamenala vážnou újmu. A ať si ji vybere od těch, kteří ho o to strpení či zapomenutí nepožádají. Už abychom to spojení s mimozemšťany navázali. Takhle si jako mimozemšťani můžeme někdy připadat sami.

autor: Milan Schulz
Spustit audio