Co řídí odlomený ocásek gekona

10. září 2009

Odlomený ocas gekonů nezůstává jen tak pasivně ležet, ale po dlouhé minuty dokáže vykonávat komplexní pohyby.

Autotomie je obranný mechanismus, který známe od plazů, obojživelníků, některých savců a velkého množství bezobratlých. Napadený živočich se dobrovolně vzdá nějaké část těla a doufá, že dravec zaměří svou pozornost právě na ni. Živočich zachrání holý život a ztracená část těla mu obvykle časem doroste. Biologové ze dvou amerických univerzit si všimli, že ocasy gekonů se relativně dlouho po odlomení od těla samy pohybují.

Elektromyografie a záznamy pořízené vysokorychlostní kamerou ukázaly, že ocas gekončíka nočního (Eublepharis macularius) v prvních 30 minutách po odlomení vykonává komplexní arytmické pohyby. Jejich součástí jsou i "dramatické" záškuby, při kterých ocas povyskočí až do výšky 3 cm. Otázkou je, jak to dělá. Vědci se domnívají, že ocas obsahuje sítě neuronů, které se označují jako generátory centrálního vzorce (central pattern generator, CPG) a jsou schopné řídit opakované pohyby.

Gekoni tak zřejmě dokazují platnost teorie, podle které mohou generátory centrálního vzorce vykonávat funkce i poté, co byly odděleny od centrálního nervového systému. Tím by se také dala vysvětlit spontánní aktivita končetin, která se občas objevuje i u lidí s přerušenou míchou.

Výsledky studie popisuje článek v Biology Letters.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.