Co možná nevíte o Argentině

14. červenec 2014

Argentina už několik let řeší podivný spor, jenž právě v těchto dnech vrcholí. Stát dluží skupině manažerů hedgeových fondů více než 1,3 miliardy dolarů a už řadu let je odmítá zaplatit, píše Business Insider.

Nyní jejich vyplacení nařídil americký soud, a to do 30. července, jinak zemi hrozí katastrofa. Argentina je však na šílené situace zvyklá. Má bohaté přírodní zdroje, ale často je zcela na mizině, a pro Argentince jsou politické i hospodářské zmatky běžná rutina.

Některé věci jsou snad možné jen v Argentině. Na přelomu let 2001 a 2002 měla země například dva týdny dva prezidenty, navíc v době, kdy se finančně zhroutila, protože nedokázala splatit více než 13 miliard dolarů zahraničního dluhu.

Pak dal manažer hedgeového fondu Paul Singer zabavit argentinské plavidlo v Ghaně, kde mu to povolil tamější soud. To už se soudní spor Argentiny vlekl několik let. Země však Singerovi opět odmítla zaplatit jeho skoro půldruhé miliardy dolarů, a tak si manažer argentinské plavidlo ponechal.

Čtěte také

Současná prezidentka Cristina Kirchnerová si teď proto na zahraniční cesty raději pronajímá letadla, aby Argentina zase o něco nepřišla. Například loňská návštěva Indonésie přišla státní pokladnu na 880 000 dolarů. Nemalé částky ji stojí i prezidentčiny nákupy luxusního zboží a plastické operace, protože Cristina přece musí vypadat dobře.

Argentina je bláznivá země. Má například nejvíc psychiatrů na počet obyvatel na světě, a když chce někdo prodat auto, postaví na střechu plastovou láhev a na vůz napíše telefonní číslo, uvádí Business Insider.

pivo, sklenice piva, pivo na pultě, pitný režim/ilustr. obr.

Oškliví lidé požadují, aby ti hezcí platili vyšší daně, protože jsou ve výhodě. A argentinské politické strany mají vlastní pivo – vládnoucí strana vyrábí světlé, které se jmenuje Evita Perón po bývalé první dámě, ale má i tmavé pivo Montonero pojmenované po guerillové skupině ze sedmdesátých let.

Opoziční Radikální strana má také svůj pivovar, kde vaří světlé, tmavé a dokonce červené pivo pod jménem bývalého prezidenta Hipólita Yrigoyena. Tisíce teenagerů se češou a oblékají jako Mick Jagger z Rolling Stones a říkají si „Rolingas“.

A když chce Argentinec vycestovat ze země, musí oficiálně požádat o nákup dolarů a úřady mohou jeho žádost zamítnout, aby nedošlo k odlivu tvrdé měny. Dolary se proto nakupují na černém trhu, kterému se však v Argentině říká „modrý“.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio