Co je znásilnění? Státní zástupci a policisté si zákon vykládají ve prospěch pachatelů, tvrdí novinářka

3. květen 2023

Kauza exposlance Dominika Feriho obviněného ze znásilnění znovu otevřela debatu o tom, jak tento trestný čin definovat. Před soud se totiž nedostaly všechny popsané případy: „Podle právní definice se o znásilnění jedná, pokud někdo násilím či pod hrozbou násilí donutí někoho k pohlavnímu styku, případně využije jeho bezbrannosti. Advokáti argumentují, že státní zástupci a policisté je vykládají velmi úzce a ve prospěch pachatele,“ upozorňuje novinářka Andrea Procházková.

Zástupkyně šéfredaktora týdeníku Respekt připouští, že znásilnění je specifický trestný čin, u kterého se důkazy odvíjí od tvrzení poškozených. Případy se navíc mnohdy hlásí až po letech, což ztěžuje dokazování, a někdy jde i o tvrzení proti tvrzení.

Čtěte také

V kauze Dominika Feriho podle ní ale znalecké posudky dokazují, že výpovědi pěti dalších žen jsou věrohodné, a proto by podle advokátů Adély Hořejší a Petra Uhla měly skončit před soudem, protože nepřímé důkazy ukazují na to, že se skutky reálně staly.

„Společenské vnímání se proměňuje. Trestné činy máme napsané v zákoně, ale to neznamená, že se čtou pořád stejně. Ať jde o znásilnění, nebo nenávistné projevy, které se ještě před 10 lety nedostávaly k soudu,“ připomíná právnička.

Podle ní následně došlo k politickému rozhodnutí a změně priorit ve státním zastupitelství a mezi politiky a padly první několikaleté tresty. „I u znásilnění jsou některé stereotypní představy o tom, co je normální. U státních zástupců a policistů ale chybí edukace. Existují viktimologické výzkumy toho, jak se chovají oběti znásilnění. Že běžnou reakcí není aktivní odpor, ale naopak paralýza a šok. Problém je, že to neznají,“ zdůrazňuje.

Dostatečný nesouhlas?

Poukazuje i na to, že je mnohem psychicky i fyzicky náročnější klást odpor pachateli, který je vyšší a těžší, a oběť se situaci podvolí, protože se obává, že pokud by kladla odpor, stane se ještě něco horšího.

Čtěte také

„Státní zástupci říkají, že to, že vyjadřujete nesouhlas, snažíte se někoho odstrčit, případně i uniknout z té situace, tak nestačí pro to, aby Dominik Feri nebo kterýkoli jiný pachatel mohl poznat, že dotyčný člověk nesouhlasil s pohlavním stykem. Ale už neříkají, co by bylo dostatečné,“ poznamenává.

Zároveň to prý není tak, že by státní zástupci a policisté podobné jednání nechtěli stíhat a nepovažovali ho za problematické: „Vidí to jako predátorské chování, hulvátské a necitlivé. Ale často neví, jak s těmi pojmy přesně pracovat, protože neexistují rozhodnutí soudu – protože se k nim ty případy vůbec nedostanou. Ženy nemají žádný návod na to, co je dostatečné násilí a jak má vypadat nesouhlas,“ dodává.

Roli hraje i to, že se státní zástupci obávají jít před soud s hraničními případy, které často končí odložením. „Nahlášených je okolo 600 až 800 případů znásilnění ročně, ale jen malá část se dostane před soud. Nemají s tím dostatečnou profesní zkušenost, protože soudce se za celý svůj život dostane k velmi malému množství případů. Na Prahu vycházejí asi dva případy za rok,“ tvrdí Procházková.

Proč soudci udělují nízké tresty za znásilnění? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Související