Co je v trezoru?

23. prosinec 2014

Paranormální výzva Českého klubu skeptiků Sysifos vyzvala veřejnost: „Dokažte, že vidíte do zavřeného trezoru a vyhrajte 100 000 Kč.“

Prvního května tohoto roku vyhlásil český klub skeptiků Sisyfos takzvanou Paranormální výzvu. Vyzývá všechny lidi, kteří si o sobě myslí, že mají výjimečné schopnosti, aby je prokázali. Za férových podmínek, které odsouhlasí obě strany, mohou dokázat, že vidí za překážky, že znají budoucnost, že odpoví na jakoukoliv otázku. Zní to bláhově, ale mnoho lidé to o sobě tvrdí a docela běžně se pořádají kurzy, které slibují, že vás takové dovednosti naučí. Sisyfos udělal v březnu za přísných podmínek první pokus, byl s proutkařem Josefem Škodou. Ten tvrdil, že kromě hledání vody také umí odrušovat geopatogenní zóny.

Geopatogenní zóny nejsou vědecky nijak podložené, jejich existence se dokládá jen a pouze zkušenostně. Pan Škoda je jako proutkař velmi úspěšný, to ovšem výjimečné schopnosti nijak neprokazuje. Vodu docela přesně najde i spousta geofyziků a bez proutků. A teď mluvíme o intuici a znalost krajiny, kterou proutkař i geofyzik mají. O proutky tady ale nejde.

Leoš Kyša, který je za klub Sisyfos jedním z hlavních organizátorů Paranormální výzvy, bude mluvit o dalším pokusu, který proběhl. A také o pokusu, který můžete absolvovat vy sami.

autor: mrk
Spustit audio