Co chutnalo předkům
Zajímáme se o pochoutky, laskominy i pokrmy, které vařili a jedli naši předkové.
Národní muzeum v rámci svého cyklu výstav Monarchie v současnosti představuje i podrobný pohled do kuchyně a do talířů našich předků žijících v časech císaře pána. Výstava Krmě – jídlo – žrádlo seznamuje s gastronomií druhé poloviny 19. století. Výlet do rakousko-uherského všedního dne nabídne také dnešní Třetí dimenze.

Jak lidé z nejrůznějších vrstev vyjadřovali navenek své postavení? Jaké normy vládly tehdejšímu vkusu, zvykům a obyčejům? Existovaly propastné rozdíly mezi stravováním venkovského lidu a měšťanstva nebo aristokracie?
Na otázky Jana Burdy odpovídají Dr. Petr Janeček, komisař výstavy, a Dr. Martin Sekera, ředitel Knihovny Národního muzea.
Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.
Témata Třetí dimenze od 29. října do 2. listopadu:
Pondělí: jak zklidnit dopravu
Úterý: kultura v regionech
Středa: kult smrti a těla
Čtvrtek: co chutnalo předkům
Pátek: matematika s chutí
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.