Co chutnalo předkům

Třetí dimenze

Zajímáme se o pochoutky, laskominy i pokrmy, které vařili a jedli naši předkové.

Národní muzeum v rámci svého cyklu výstav Monarchie v současnosti představuje i podrobný pohled do kuchyně a do talířů našich předků žijících v časech císaře pána. Výstava Krmě – jídlo – žrádlo seznamuje s gastronomií druhé poloviny 19. století. Výlet do rakousko-uherského všedního dne nabídne také dnešní Třetí dimenze.

"Procházka na mostě", jeden z ironických symbolů monarchie

Jak lidé z nejrůznějších vrstev vyjadřovali navenek své postavení? Jaké normy vládly tehdejšímu vkusu, zvykům a obyčejům? Existovaly propastné rozdíly mezi stravováním venkovského lidu a měšťanstva nebo aristokracie?

Na otázky Jana Burdy odpovídají Dr. Petr Janeček, komisař výstavy, a Dr. Martin Sekera, ředitel Knihovny Národního muzea.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 29. října do 2. listopadu:

Pondělí: jak zklidnit dopravu
Úterý: kultura v regionech
Středa: kult smrti a těla
Čtvrtek: co chutnalo předkům
Pátek: matematika s chutí