Čištěné odpadní vody budou u nás vždy jen doplňkovým zdrojem, uklidňuje expert

9. květen 2016

Stále více oblastí na Zemi se potýká s vážným nedostatkem vody. Více než miliarda lidí k ní nemá přístup. Podle OSN budou do deseti let čelit tomuto problému 3 miliardy lidí. Hrozí nedostatek vody i u nás v Česku? Stane se v budoucnosti nejdražší komoditou?

„Poslední roky jsou skutečně suché,“ uvedl v Magazínu Leonardo vodárenský expert Václav Janda z Ústavu technologie vody a prostředí Vysoké školy chemicko-technologické.

Oblasti sucha, jako je třeba jižní Itálie nebo Řecko, se posouvají stále více na sever, dodal odborník.

„U nás byly sice poslední dva roky velmi suché, ale že by to mělo v tuto chvíli dramatický vliv, to ne. Musíme ale počítat i s těmi horšími scénář,“ souhlasí Janda.

Podle něj se v budoucnosti budeme muset poohlédnout i po způsobech, jak nakládat s vyčištěnými odpadními vodami.

„To je dnes hit recyklace a rekuperace, kdy se například voda z koupelny dá ještě použít pro splachování na toaletě nebo vyčištěná odpadní voda z města se dá použít pro závlahy na polích.“

Zatím ale věda není tak daleko, abychom mohli předpokládat, že budeme běžně přímo z vyčištěných odpadních vod vyrábět pitnou vodu. „Vyloučit to ale nelze,“ připustil expert.


"Stále platí, že podzemní zdroje vody mají stálejší kvalitu. Ale pokud se tam objeví nějaký průšvih, tak se skutečně jedná o průšvih, zpravidla dlouhodobého charakteru.“

„Nedá se ale předpokládat, že by klasické vodárenské zdroje byly nahrazeny vyčištěnými odpadními vodami. Ty budou vždy jen doplňkovými zdroji. Situace v tuto chvíli není rozhodně kritická, i když problém je se zarůstáním vodních nádrží sinicemi a řasami,“ upozornil Janda.

Jaké techniky čištění vody, kromě tradičních chemických, můžeme očekávat v budoucích čistírnách odpadních vod?

„UV záření je rozhodně zajímavá metoda pro dezinfekci, protože už není třeba žádné další chemikálie. Dnes je ale trend, když to není nutné, vodu nedezinfikovat,“ popsal současnost vodárenství Václav Janda.

Spustit audio