Čínský návrh je nadějnější, říká k mírovému summitu Konečná. Bude to bojová porada, očekává Kolář

14. červen 2024

Švýcarsko tento víkend hostí summit o míru na Ukrajině. Prezidentka Viola Amherdová řekla, že cílem je shodnout se na cestě k ukončení války. Pokoušet se o to budou zástupci 90 zemí. Nebude mezi nimi ale ta, která válku rozpoutala. Už předem se proto vedou spory, zda má toto setkání vůbec nějaký smysl.

„Jakékoliv jednání je přínosné. Ale vzhledem k tomu, že se konference neúčastní Rusko ani Čína, považoval bych ji svým způsobem za bojovou poradu, kde si spojenci řeknou, jak dál postupovat na Ukrajině,“ popisuje nově zvolený europoslanec Ondřej Kolář (TOP 09).

Čtěte také

Kromě klíčových zemí budou na konferenci chybět i zástupci řady dalších států, nejčastěji spadajících do tzv. globálního jihu.

„Když se hlasovalo o rezoluci OSN, tak států, které odmítly, co Rusko udělalo, bylo 142. Dneska jich je kolem 90,“ srovnává europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) a upozorňuje, že mírových iniciativ je více.

„Čína a Brazílie předložily minulý měsíc návrh šestibodového plánu, který uvádí, že dialog a vyjednávání jsou jediným schůdným řešením ukrajinské krize. Všechny strany by měly vytvořit podmínky pro obnovení přímého dialogu a usilovat o deeskalaci situace až po dosažení úplného příměří,“ uvádí Konečná.

Kandidátka do europarlamentu za koalici Stačilo! Kateřina Konečná

Ukrajinské požadavky

Švýcarská konference se sejde na popud Ukrajiny a za osobní účasti prezidenta Zelenského.

„To, že Ukrajina dodala svoje požadavky a že se tam o nich bude jednat, je podle mě nejlepší přístup,“ chválí Kolář. „Ukrajina si k tomu může říct svoje v přímém přenosu a ostatní státy můžou hledat takovou formulaci, která uspokojí jak Ukrajinu, tak může být vstřícná i vůči Rusku.“

Naopak podle Konečné je ukrajinská iniciativa pro jednání spíše na škodu, protože jejich požadavky neodpovídají aktuálnímu rozložení sil.

Čtěte také

„Zelenského formule v podstatě znamená kapitulaci Ruska. A to v situaci, jaká je dnes na bojišti nemůže být podmínka jednání,“ kritizuje Konečná. „To je důvod, proč tam jede ‚pouze‘ 90 zemí a na velmi různé diplomatické úrovni – řada států posílá pouze zastoupení.“

Základem jakékoliv dohody by podle ní měly být instanbulské dohody a postupná deeskalace, která povede k přímému jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Takové jednání přitom v současnosti není možné, protože ukrajinský prezident odmítá vyjednávat s Vladimírem Putinem a naopak.

„Putin dává najevo, že pro něj Ukrajina není partner k jednání. Jeho představa je taková, že Ukrajinu co nejvíce oslabí a potom ostatním nadiktuje, jak to bude vypadat dál,“ domnívá se Kolář. „Cílem této konference je, že si Ukrajina se svými spojenci sladí noty a řeknou si, jak budou postupovat dál, aby Putina přiměli doopravdy jednat, ne jenom hrát nějaké divadlo.“

Do volebního štábu SPOLU dorazil Ondřej Kolář (TOP 09)

Konference bez globálních ambic

Rozdílné požadavky ale mohou vést k různým závěrům konference a většímu počtu oficiálních komuniké.

„Všechny státy podepíšou, abychom dávali humanitární pomoc, aby docházelo k výměně vězňů, k navrácení obyvatelstva a podobně,“ předpokládá Konečná. „Pokud si prezident Zelenskyj bude trvat na svých formulích typu Rusko musí kapitulovat, tak to už nepodepíšou všechny státy a ukáže to, jak se dneska mění svět v bipolární.“

Kolář ale tvrdí, že cíle konference jsou mnohem méně ambiciózní, než určovat budoucí uspořádání světa.

Čtěte také

„Kyjev chce ukázat, že už dva roky vzdoruje barbarské agresi, přesile, která je masivní, a daří se mu to,“ uzavírá Kolář. „Ukrajincům a Zelenskému nejde o nic jiného než říct: ‚Ve chvíli, kdy nás přestanete podporovat, Rusko nás převálcuje, protože Rusko má taky své podporovatele.‘“

Více podrobností o švýcarské mírové konferenci, podmínkách jednání a možný závěrech si můžete poslechnout v záznamu celé diskuse. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , esta
Spustit audio

Související