Martin Fendrych: Rusko, nikoli Západ, odmítá jednat o míru na Ukrajině

7. březen 2024

Na Ukrajině zuří ruská válka. Na protivládních demonstracích, na proruských serverech a v opozici zní slovo mír, mír, mír. Kdo by nechtěl mír, všichni chceme mír. Slovenský premiér Fico vytýká Evropské unii, že posílá Ukrajině zbraně, místo aby se zasazovala o mír.

Andrej Babiš na konci února ve Sněmovně neúspěšně tlačil výzvu, aby v Praze proběhla mírová konference. Cituji Babiše: „Proč vedou vláda a prezident válečnou propagandu a neusilují o mír a nezorganizují mírovou konferenci v Praze?“

Čtěte také

Server Novinky.cz se Babiše ptal, kdo by se podle něj zúčastnil z ruské strany. Na to neodpověděl, řekl jen: „Zeptejte se prezidenta a premiéra, oni se mají angažovat za mír, a ne za válku, a mírový summit zorganizovat.“

Jak to tedy je s mírovými konferencemi, s jednáním o míru? Začněme tím, jak si představuje mír Rusko, Putin.

Americký deník The Wall Street Journal 1. března citoval ruský návrh dohody z dubna 2022 na uzavření míru. Ukrajina zůstane neutrální, nebude smět vstoupit do žádných vojenských aliancí, Krym zůstane ruský, o Donbase se bude diskutovat, ruština bude rovna ukrajinštině, na Ukrajinu nebudou dodávány západní zbraně, země zmenší armádu na 85 tisíc vojáků, 342 tanků a 519 kusů děl, dostřel ukrajinských raket bude omezen na pouhých 40 kilometrů.

Utopický záměr

Zkráceně řečeno: šlo o ukrajinskou kapitulaci, zcela by se vydala do rukou Rusů a de facto by se vzdala své suverenity. Představy Ukrajiny, ukrajinského prezidenta Zelenského, jsou diametrálně odlišné, jak uslyšíme dále.

Čtěte také

Druhá věc, jež se týká míru. Není pravda, že západní země o míru nechtějí jednat. Švýcarsko od ledna chystá velkou mírovou konferenci o Ukrajině. Má proběhnout v nejbližších měsících. Na Valném shromáždění OSN to oznámil šéf švýcarské diplomacie Ignazio Cassis. O uspořádání konference požádal neutrální Švýcarsko prezident Zelenskyj při letošní návštěvě Bernu. Podle Zelenského by se jí měly účastnit země, které respektují ukrajinskou svrchovanost.

Zatím proběhly čtyři konference o ukrajinském mírovém plánu: v Dánsku, Saúdské Arábii, na Maltě a v polovině letošního ledna ve švýcarském Davosu. Mírový plán vyjmenovává základní předpoklady, které Kyjev zformuloval do deseti bodů. Patří mezi ně stažení Ruska ze všech částí země, tresty pro ruské válečné zločince a reparace.

Martin Fendrych

Agentura AFP oznámila, že se Rusko připravované švýcarské konference odmítá účastnit. Ruský zástupce při OSN Vasilij Něbenzja koncem února prohlásil, že Moskva takové jednání považuje „za ztrátu času“. Pokračoval: „Není to nic jiného než ultimátum a snaha vlákat co nejvíce zemí do nekonečných schůzí o utopickém záměru.“

Tolik pro ty, kteří Západu vyčítají, že nechce jednat o míru. Je to lež, o míru nechce jednat Rusko, mír je pro něj jen „utopický záměr“.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio