Cikánský boxer. Příběh mistra Německa z roku 1933

7. březen 2016

Pravděpodobně hodně silný zážitek si dnes večer odnesou návštěvníci brněnského Buranteatru. Uvidí totiž českou premiéru hry o Johannu Trollmannovi – Romovi, který se stal ve 30. letech boxerskou hvězdou a dokonce byl mistrem Německa z roku 1933.

O titul ale kvůli romskému původu přišel, skončil v koncentračním táboře a zemřel. Hra Cikánský boxer je monolog, napsala ji německá autorka Rike Reinigerové a hru úspěšně uvedli v Německu a Rakousku. V Brně hraje hlavní roli Filip Teller a režírovala ho Gabriela Krečmerová.

Režisérka v rozhovoru pro Český rozhlas Plus říká, že se s příběhem Johanna Trollmanna setkala poprvé v divadelním zpracování. Současná společnost o Trollmannův příběh podle ní zájem mít bude. „Tím, jak autorka tento příběh zpracovala, tak je velmi nadčasový, protože řeší i téma přátelství, téma viny, téma zodpovědnosti za druhého člověka,“ rozvádí Krečmerová.

Téma rasové nesnášenlivosti a nenávisti vůči druhému člověku je podle režisérky v současné době velmi aktuální. „Myslím si, že každý musí být upřímný sám před sebou, aby si zodpověděl, jestli neměl někdy chvilku, kdy skutečně velmi nenáviděl.“

České uvedení Cikánského boxera je součástí připomínek prvního hromadného transportu Romů z Brna a okolí do koncentračního tábora v Osvětimi. Trollmannův příběh v vysílání přibližuje i historik Muzea romské kultury Michal Schuster.

Johann Trollmann v roce 1933 zvítězil na mistrovství Německa v polotěžké váze, což bylo vzhledem k jeho původu trnem v oku nacistických pohlavárů. „Rozhodčí ho vítězem neprohlásili, nicméně publikum okamžitě začalo reagovat negativně vůči tomuto rozhodnutí, ten titul mu byl přidělen, ale již po osmi dnech mu byl opět odebrán,“ říká Schuster.

A jaké byly další osudy Johanna Trollmanna? Poslechněte si celý příspěvek v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bum , jpr
Spustit audio