Chtěli v Kambodži dostat pivo až na pláž, vymysleli pivovar v kontejneru

24. srpen 2017

Firma Well Service vtěsnala do nákladního kontejneru funkční pivovar. Stačí ho jen připojit na zdroj vody, elektřiny a odpad. Firma dokonce dodá i potřebné suroviny a sládka, který s vařením piva v začátku pomůže.

Libor Pavelec, spoluautor projektu, říká, že myšlenka na mobilní minipivovar vznikla během jedné pracovní cesty do Kambodže. S kolegy prý tenkrát vymýšleli, jak dostat český pivovar skoro až na pláž. „No a já jsem si vzpomněl vlastně na to, že kdysi české firmy za socialismu pro naše geology, vrtaře na Sibiři dělaly vlastně kontejnerové pivovárky, protože chtěly, aby tam naši chlapi nepili jenom vodku," vysvětluje.


Je otázkou, zda proces výroby v kontejnerovém pivovaru dokáže uchovat všechny náležitosti. Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová

Základní cena modulu se pohybuje okolo necelých tří milionů korun a dokáže uvařit téměř devět tisíc piv měsíčně. „Náklady na výrobu jsou kolem pěti korun na půllitr, takže je i jednoduchá návratnost, kdy si vlastně uvaříme pivo minimálně o deset korun levněji, než ho koupíme ve velkoobchodě," říká obchodník s mobilními pivovary Pavel Poživil.

Firma Well Service není první, kdo podobné řešení v Česku nabídl. Před pár lety ale jiná společnost své zákazníky nenašla. Poživil se domnívá, že to bylo kvůli dvojnásobné pořizovací ceně. Well Service sází na nižší cenu a snadnou mobilitu. Oslovit chce navíc hlavně zahraniční trhy.

Různé mobilní pivovary ale nejsou ve světě ničím neobvyklým. "Ve Spojených státech je už celkem běžné, že fungují firmy, které vám na náklaďáku přivezou pivovar a složí vám ho v garáži,“ připomíná pivovarník a sládek Jan Kočka.

Spustit audio