Chtěl bych, aby euroatlantický prostor dovedl lépe reagovat na dezinformace, říká analytik Kalenský

1. říjen 2019

Jakub Kalenský se léta věnoval novinařině, později se pustil do boje s dezinformacemi. Pracoval například v týmu šéfky diplomacie Evropské unie Federicy Mogheriniové, kde měl na starost mapování ruské propagandy v Evropě. Nově je členem think tanku Atlantic Council.

Miloš Zeman ho prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka označil za vlastizrádce, když v americkém Kongresu vystoupil na téma ruských zásahů do prezidentských voleb a označil českou hlavu státu za „prokremelskou“.

Zahraniční partneři se prý ostré reakci českého prezidenta příliš nedivili. „Většině z nich je dlouhodobě známo, co prezident Zeman dělá a čí zájmy hájí,“ vysvětluje.

Západ reaguje slabě

V kontextu boje proti dezinformačním kampaním hlavně z Ruska vidí Kalenský problém ve slabé reakci dotčených zemí. Zatímco třeba na přítomnost tanků bychom velmi pravděpodobně reagovali, informační agresi necháváme bez odpovědi.

„V Unii se poměrně obtížně prosazuje, že bychom se měli bránit tomuto druhu agrese – i proto, že je to extrémně zpolitizované tím, že jde o Rusko, na které v zemích EU není jednotný názor,“ vysvětluje Kalenský.

Čtěte také

„Jsou země jako Litva nebo Estonsko, které opravdu mají velice silnou historickou zkušenost,“ vyjmenovává státy, které si problém intenzivně uvědomují.

Jako další příklad uvádí Švédsko, které se údajně za posledních 45 let velice změnilo. Z opatrných pozorovatelů přechází na stranu států, které bijí na poplach. „Jsou ale také země, třeba Itálie, kde si Rusové mohou dovolit prakticky cokoli, a žádná reakce nepřijde.“

Investigativci do trollích farem

Jakub Kalenský vzpomíná na rozhovor s Ljudmilou Savčukovou, která pronikla do petrohradské trollí farmy a zmapovala tamní způsob práce.

Je přesvědčen, že takových farem podporovaných kremelskou vládou je po světě víc. Zjišťování informací o jejich fungování na území Česka je ale v rukou investigativců, kteří by se podle Kalenského měli tématu víc věnovat.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Jakubem Kalenským. Mluvili také o tom, jak si stojí v boji s dezinformacemi Spojené státy nebo co si myslí o prezidentově výroku na téma novičok.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související