Chci zatlačit na obchodní řetězce. Sám ale nástroj ke snížení jejich marží nemám, uvádí ministr Výborný

28. srpen 2023

243 milionů korun je částka, kterou si mezi sebou letos mohou na mimořádných dotacích rozdělit zemědělci. Původně měli dostat v rámci evropské podpory 163 milionů. Ministerstvo zemědělství dojednalo navýšení částky o dalších 80 milionů ze státního rozpočtu.

„Před dohodnutím navýšení částky jsme deklarovali, že chceme pomoc z třetího balíku krizové pomoci EU směřovat do nejohroženějších segmentů zemědělství. V našem případě tam, kde v tuto chvíli velmi těžko konkurují zemědělci a kde dochází i ke snižování ovocných sadů apod., tedy do ovocnářství a zelinářství,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL.

Čtěte také

V rámci finančních dotací ale byli velmi omezeni chovatelé dojného skotu, kde ze strany vlády padla dohoda, že právě jim bude nabídnuta pomoc navýšenou částkou do rozpočtu.

„Chovatelé skotu měli původně dostat 310 milionů korun. Nicméně jsme nuceni šetřit a rozhodli jsme se, že nebudeme škrtat plošně, ale podíváme se, kdo je na tom nejhůř,“ popisuje Výborný průběh rozhodování.

Například chovatelé prasat, případně drůbeže jsou na tom výrazně hůř. Úplně jsme proto v tomto smyslu zrušili zmiňovanou částku pro chovatele dojného skotu a tu se jim alespoň z části pokusíme nahradit,“ uvádí.

Monopol obchodních řetězců

Výrazný problém mají ale ovocnáři. Šéf Unie ovocnářů jižních a západních Čech o víkendu uvedl, že výkupní cena kilogramu jablek od farmářů činí 13 až 14 korun, supermarkety je pak nabízejí třeba za 50 až 60 korun. Ovocnáři pak dostávají dotace od státu i na produkci jablek, na kterých pak ale nejvíce vydělávají obchodní řetězce. V podstatě se jedná o začarovaný kruh.

Čtěte také

„Já osobně chci využít maximálně svůj neformální tlak směrem k řetězcům. Přespříští týden mám domluvenou schůzku s vedením všech velkých obchodních řetězců u nás a v tomto duchu o tom s nimi budu hovořit. Nicméně sám nemám žádný nástroj na to, abych je k tomu donutil. Budeme také sledovat i výši marží, protože tady jeden nástroj vůči nim k dispozici je a to je kontrola specializovaného finančního úřadu,“ říká Výborný.

Ovocnáři by podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka nemuseli brát žádné dotace, pokud by za svoji produkci dostávali férovou cenu, která by jim umožňovala pokrýt náklady a přiměřený zisk. To se ale neděje.

„Je pravdou, že příliš možností vůči obchodním řetězcům dnes stát nemá. Je to proto, že spousta předešlých vlád nechala konkrétně šest obchodních řetězců u nás vyrůst až do monopolního prostředí a oni teď diktují podmínky na trhu,“ popisuje Ludvík.

Čtěte také

Podpora ze strany státu ovocnářům rozhodně pomůže, raději by ale byli, kdyby si sami mohli vydělávat už na tržbách.

„Za loňský rok se ztráta na jeden hektar jabloní blížila až ke 100 tisícům korun. A to právě proto, že pěstitelé museli produkci skladovat, byla vysoká cena energií a nejistá situace na trhu,“ vysvětluje Ludvík.

Pomoc je to malá, přesto si jí vážíme. Pomůže alespoň v první fázi snížit další likvidaci ovocných sadů. Na druhou stranu je třeba říct, že stát měl možnost více tu podporu kofinancovat. Vidíme to i u některých zemí v dalších evropských státech a oproti loňsku je podpora na úrovni 30 procent, ale to souvisí se situací, která v rozpočtu je,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Ranní Plus v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , vkry
Spustit audio

Související