Tajemství úspěchu? Krávy u nás mají volnost, mluvíme s nimi, mazlíme se a ony nám to vracejí, říká úspěšná biofarmářka Kropáčková

24. prosinec 2022

Její předkové měli hospodářství v Nelepči u Tišnova už v polovině 17. století a Veronika Kropáčková v rodinné tradici pokračuje. S rodiči a 17letým bratrem hospodaří na 80ti hektarech půdy a starají se o 50 krav. Vše v režimu ekologického zemědělství, šetrného ke krajině a s důrazem na láskyplný vztah ke zvířatům, která jim přinášejí obživu.

Sami totiž mléko na farmě zpracovávají, vyrábějí sýry, tvaroh a smetanové dezerty. Dostali za ně už několik cen. Navíc praktikují metodu samoobslužného prodeje, která počítá s poctivostí zákazníků. Zboží si každý sám vezme a počítá se s tím, že za něj do připravené kasičky zaplatí.

Na takovéto rodinné farmy a soukromá hospodářství se zaměřuje soutěž Farma roku a právě Veronika Kropáčková s rodinou se letos dostali mezi absolutní finalisty.

Jak lze ve čtyřech lidech zvládnout 50 krav, 80 hektarů půdy a vyrábět sýry a smetanové dezerty, které všichni chtějí? Přímo na farmě v Nelepči to zjišťovala Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.