Tajemství úspěchu? Krávy u nás mají volnost, mluvíme s nimi, mazlíme se a ony nám to vracejí, říká úspěšná biofarmářka Kropáčková
Její předkové měli hospodářství v Nelepči u Tišnova už v polovině 17. století a Veronika Kropáčková v rodinné tradici pokračuje. S rodiči a 17letým bratrem hospodaří na 80ti hektarech půdy a starají se o 50 krav. Vše v režimu ekologického zemědělství, šetrného ke krajině a s důrazem na láskyplný vztah ke zvířatům, která jim přinášejí obživu.
Sami totiž mléko na farmě zpracovávají, vyrábějí sýry, tvaroh a smetanové dezerty. Dostali za ně už několik cen. Navíc praktikují metodu samoobslužného prodeje, která počítá s poctivostí zákazníků. Zboží si každý sám vezme a počítá se s tím, že za něj do připravené kasičky zaplatí.
Na takovéto rodinné farmy a soukromá hospodářství se zaměřuje soutěž Farma roku a právě Veronika Kropáčková s rodinou se letos dostali mezi absolutní finalisty.
Jak lze ve čtyřech lidech zvládnout 50 krav, 80 hektarů půdy a vyrábět sýry a smetanové dezerty, které všichni chtějí? Přímo na farmě v Nelepči to zjišťovala Markéta Ševčíková.
Související
-
Petr Orel zachraňuje nejen orly. Založil první nemocnici pro volně žijící zvířata ve střední Evropě
Jak jinak by se měl jmenovat muž, který se stará o orly a jejich návrat do naší přírody, než stejně jako oni?
-
Bio-dynamické zemědělství Svobodného statku na soutoku
Biopotraviny jsou trendem poslední doby a obzvlášť velké pozornosti se těší bio zelenina a ovoce. I mezi nimi ale panují velké rozdíly.
-
Objem herbicidů a pesticidů v jídle je tristní. Lidé to ale bohužel neřeší, míní ředitel BIO firmy
Jak se řídí firma, která získala ekologického Oscara a říká se o ní, že dovedla snahu o ekologické zemědělství téměř k dokonalosti?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka