Petr Hartman: Do čela resortu zemědělství zamířil výborný politik

29. červen 2023

Politik je víc než odborník. Také tímto způsobem se dá vnímat nástup Marka Výborného do vedení ministerstva zemědělství. Člověk, který se doposud spíše zajímal o školství nebo problematiku oddlužení a insolvence, může být těžko vnímán jako zemědělec tělem a duší.

I když je otázka, co si pod tím máme představit? Experta na pěstování obilí, nebo chov krav, případně správce lesa, nebo člověka dlouhodobě působícího v oblasti vodního hospodářství? Nejenom tím vším by se totiž ministr zemědělství měl zabývat.

Čtěte také

Vedle toho by měl ještě být respektovanou politickou osobností, která si své prosadí při jednání vlády a také v Parlamentu. Měl by být zároveň schopný vyjednávat co nejlepší podmínky pro tuzemské farmáře v rámci společné evropské zemědělské politiky.

V neposlední řadě by měl odolávat různým lobbistickým skupinám, které se v zákulisí snaží prosazovat své zájmy. Zapomínat nelze ani na schopnost komunikace.

Získat respekt

Zkrátka ani nejlepší expert dejme tomu na živočišnou výrobu by nebyl zárukou toho, že resort zemědělství bude vzkvétat. Naopak schopný manažer se silným politickým zázemím má větší šanci úspěšně řešit jeho problémy.

Čtěte také

V tomto duchu se nesl výběr nástupce Zdeňka Nekuly. Nebylo překvapením, že jeho vítězem se stal právě Marek Výborný. Mimo jiné bývalý předseda KDU-ČSL, který ve vedení strany skončil kvůli tragické rodinné události.

Marek Výborný určitě nebude mít stejný pocit jako končící ministr Zdeněk Nekula. Ten se nechal slyšet, že postrádal od vedení lidovců větší podporu. S ní může Marek Výborný počítat. Vzhledem k tomu, že dosud působil jako předseda poslaneckého klubu, chápe zákonitosti politiky a úskalí parlamentního zákulisí.

Názorně se to ukázalo v momentu, kdy reagoval na slova premiéra Petra Fialy. Ten v souvislosti s nástupem nového ministra zemědělství očekává jeho významný přínos pro zlevnění potravin v České republice. Marek Výborný na to opáčil, že ministr není tím, kdo ceny určuje.

Čtěte také

Nenechal se tak hned na začátku vmanipulovat do role otloukánka, který může za drahé potraviny. Jím se stal jeho předchůdce Zdeněk Nekula, což výrazně přispělo k jeho předčasnému konci v ministerské funkci.

Hodně bude záležet na tom, jakým týmem se ministr obklopí a jak rychle se v resortu zorientuje. Zkrátka, aby si získal respekt jako politik, který ví, o čem mluví. Pokud by některými výroky dokazoval opak, potom by mu silné politické zázemí nebylo nic platné.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Určité pochybnosti už vyvolala jeho slova o nutnosti potravinové soběstačnosti. To někteří zemědělci označují buďto za nesmysl, nebo za nesplnitelný úkol. Podle nového ministra prý jde o soběstačnost v rámci bezpečnosti. Aby v krizových situacích byla zajištěna základní produkce potravin.

Čím více podobných upřesnění bude znít z úst nového ministra, tím více budou sílit pochybnosti o tom, zda je politik víc než odborník. Marek Výborný by měl dokázat, že úspěšný ministr by měl skutečně spíš být zdatným politikem než oceňovaným expertem.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio