David Klimeš: Největší omyl vlády Petra Fialy skončil

15. červen 2023

Křesťanská KDU-ČSL projevila příkladné milosrdenství a vysvobodila Zdeňka Nekulu z funkce ministra zemědělství, kterou absolutně nezvládal. Jeho nástupce Marek Výborný je jistě také trochu rizikovou volbou, protože není expert na zemědělství, ale na školství. Nicméně je to politická těžká váha a určitě nedopustí, aby i nadále bylo ministerstvo zemědělství pro smích.

Ve velmi pozdní rezignaci Zdeňka Nekuly se protknula dvě politická rozhodnutí, která byla kabinetu Petra Fialy přisouzena už při jeho vzniku.

Fiala věděl, že musí uspokojit pět velmi nesourodých ambiciózních stran, a tak příliš nezasahoval do jednotlivých stranických nominací, i když byly odborně slabé. A drží se toho dosud. Dokud ministři svůj rezort alespoň trochu zvládají, netlačí na jejich výměnu. Nicméně u Nekuly to přesáhlo už únosnou míru.

Čtěte také

A pak je tu druhá sudba, za kterou si mohou sami lidovci. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka si při vzniku kabinetu naplánoval lidovecký ministerský dreamteam: On sám se ujme zemědělství, které už jednou ministroval. Na silný rezort práce a sociálních věcí dosedne respektovaná místopředsedkyně strany Šárka Jelínková. A na životní prostředí ambiciózní mladá krev Petr Hladík.

Jenže se Jurečka dotyčných zapomněl zeptat, jestli v jeho plánu chtějí figurovat. Jelínková to vzdala a Hladík si v tu dobu myslel na brněnského primátora.

Proto vznikla zcela bizarní ministerská sestava lidovců, kde nikdo není tam, kde by měl být. Jurečka musel převzít sociální věci, kde se horko těžko dostával do obrazu. Na životní prostředí dosedla nepříliš silná senátorka Anna Hubáčková a zůstala tam, než si Hladík prohrál svůj sen o brněnský primátorský řetěz. A na opuštěné ministerstvo zemědělství zamířila největší pohroma, Zdeněk Nekula. 

Zneklidněný a pobouřený

Nejprve o Nekulovi nebylo mnoho slyšet. Jakmile však radikálně začaly růst ceny potravin, lidovci a celá vláda po něm požadovali větší aktivitu.

Čtěte také

To mělo logiku. Jednak razantní nárůst cen potravin pocítili úplně všichni občané při svých nákupech. Ale také politicky nešlo dopustit, aby po předvolebním útočení na Babišovu drahotu najednou přemožitelé lídra ANO Andreje Babiše nic nedělali s ještě mnohem výraznějším zdražováním.

Jenže to nikdo netušil, co vše Nekula začne provádět. Brzo se ukázala jeho neschopnost jakékoliv souvislé komunikace. Nejprve byl cenami potravin zneklidněn, pak dokonce pobouřen, nakonec soptil, že jsou za hranou. A do toho si ještě pletl zisk, přirážku a marži. Ale reálně nedělal nic. Což se později ukázalo, že v jeho případě byla ještě ta lepší varianta.

Konec lidlovského ministra

Nakonec se odhodlal k těžko uvěřitelnému kroku, kdy za jediné padouchy současných inflačních cen vyhlásil řetězce a obchodníky. A velmi nevybíravě na ně vyslal potravinářskou i obchodní inspekci.

Čtěte také

Zároveň zadal antimonopolnímu úřadu, aby slavně odhalil pikle, jak ziskuchtiví nenasytní obchodníci zdražují. Jenže to skončilo fiaskem. Antimonopolní úřad už poněkolikáté zopakoval, že řetězce nejsou zdaleka jediní, kdo si přiráží a konkurence stále v Česku funguje.

Inspekce toho také ministrovi moc nepřinesla. Takže místo zkrocení cen pořádal Nekula poněkud absurdní tiskovky, kde informoval, kde všude inspektoři našli nahnilé ovoce, a někde, že dokonce běhaly myši.

David Klimeš, novinář

Ránu z milosti si Nekula nakonec uštědřil sám bizarním vyhledáváním slevových akcí, což vygradovalo absurdní ministerskou inzercí zlevněné mouky v Lidlu.

Jakmile se lidoveckému ministrovi začalo přezdívat lidlovský, bylo asi i vedení KDU-ČSL jasné, že Nekula musí z kola ven. Škoda, že to nepřišlo dříve.

Autor je politický komentátor

autor: David Klimeš
Spustit audio