Cestopis sítí: Jak naložit s daty, která autoři získávají díky hře Pokemon Go

5. září 2016

Dnešní Cestopis sítí vás pozve do virtuálního světa. Bude se věnovat zavádějícím titulkům a fenoménu hry Pokemon Go.

Asi málokterá mobilní aplikace změnila charakter letošního léta tak jako hra Pokemon Go. Miliony hráčů po celém světě už téměř tři měsíce bloumají ulicemi a chytají pokemony – japonské postavičky známé hlavně ze seriálu. Princip, který hra používá, je založen na okamžitém propojení reálného světa s virtuálními objekty. Jak ale tato hra zasahuje do životů lidí a nemusíme se bát negativních dopadů?


Příkladem těchto spekulací může být například tvrzení některých konspiračních webů, že je to ve skutečnosti špionážní aplikace CIA, která slouží k tomu, aby se kamery nasměrovaly do míst, která jsou tajná. analytik Josef Šlerka

„Musíme kontrolovat, aby věci, které způsobují závislosti, ať je to alkohol nebo počítač, nebo jakákoliv jiná věc, která je dětem potenciálně nebezpečná, jim byly dostupné pouze v rozumné míře. To je problematické i u dospělých. Znám páry, které se kvůli počítačové závislosti rozpadají. Jsou lidé, kteří kvůli tomu nechodí do práce, žijí opravdu v sociální izolaci," psycholog Jeroným Klimeš.

Pokémon Go jako seznamovací aplikace

Podle hráče Michaela Skřivana nabízí hra mnoho příležitostí k seznámení: „Je jasné, že když přijde hezký kluk a líbí se hezké holce, tak mají najednou téma, o čem se bavit. Kamarád takhle chodí lovit a vždycky zve holku na rande na pokemony. Je to úspěšný lovec, jak žen, tak pokémonů.“

„Her, které nějakým způsobem využívají té rozšířené reality, je samozřejmě mnohem víc. Dokonce i pro Prahu existuje nějaká duchřská hra, kde se můžete procházet po Praze a plnit úkoly na místech, kde jsou strašidla," vysvětluje odborník na analýzu dat ze sociálních sítí Josef Šlerka.

„To, co se podařilo v tomto případě, je znovu využít fenomén pokémonů, udělat jednoduchý herní mechanismus, něco, co je svým způsobem jedinečné a spojit to s ovládáním, které funguje," pokračuje Šlerka a dodává: „Pořád se spekuluje o tom, co se dá udělat s daty, která se takto dají nasbírat."

„O tom, že ten fenomén je úspěšný, svědčí například informace, které přicházejí ze současného Ruska. Ty slibují, že vznikne ruská varianta Pokemon Go, která ale nebude o pokémonech, bude o slavných osobnostech ruských dějin. Takže budete mít možnost si ulovit třeba Puškina," vysvětluje Šlerka.

Ruská obdoba pokémonů, aplikace Poznej Moskvu

Informace o pohybu hráčů

„Vy jako provozovatel té hry získáváte vlastně detailní informace o průchodnosti prostorů, o tom, kam lidi mohou dojít, o čase pohybu. Vzhledem k tomu, že jedním z investorů je společnost Google, resp. Alphabet a že jedním ze spoluautorů je člověk, který předtím prodal Googlu aplikaci Google Earth, jsem zvědav, co z toho bude," říká Šlerka.

Dočkáme se aplikace, kde budeme lovit slavné ruské osobnosti? Upoutávají vaši pozornost návnadové titulky článků? Jejich obsah vás spíše pobaví, než aby splnil vaše očekávání. Má smysl je blokovat? Poslechněte si celý Cestopis sítí.

autoři: Terezie Jirásková , Martina Gillichová
Spustit audio