Čeští vědci potvrdili účinnost vakcíny proti lymské borelióze. Měla by být 100% účinná

28. květen 2020

Čeští vědci testovali na myších vakcínu proti lymské borelióze, která je účinná proti všem evropským druhům borelií. Klinické testy na lidech budou teprve následovat.

Parazitologové z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích v posledních čtyřech měsících spolupracovali s předním americkým farmaceutickým koncernem, který si české vědce vybral pro testování vakcíny proti lymské borelióze. Jejich laboratoř je v současnosti pravděpodobně jedinou v Evropě, která umí provádět přenosy evropských kmenů borelií z evropských klíšťat.

V Biologickém centru testovali na zvířatech látku, která by proti lymské borelióze měla být stoprocentně účinná.

Proti přenosu bylo dosud jedinou obranou používání repelentu a vhodného oděvu či obuvi pro pobyt v přírodě. Jedna vakcína proti tomuto onemocnění v minulosti už byla na americkém trhu, ale podle parazitologa Radka Šímy z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích měla řadu nevýhod.

Klíšťová encefalitida a lymská borelióza

„Tato vakcína byla zacílena pouze na jeden druh borelií, který se vyskytuje ve Spojených státech,“ vysvětluje Šíma. „Nebyla proto tolik účinná na jiné druhy, které máme v Evropě.“ Vakcína navíc měla poměrně nízkou účinnost okolo 80 %, a proto se podle vědce bylo potřeba často přeočkovávat. Hladiny protilátek v krvi se totiž v průběhu času snižovaly.

Testování pomocí „zaslepeného testu“

Čeští vědci dostali čtyři látky a nevěděli, ve které z lahviček je vakcína. Látky pak napíchali do myší, a tím u hlodavců vyvolali odpověď protilátek. K laboratorním zvířatům poté nechali přisát klíšťata nakažená lymskou boreliózou a sledovali, kteří jedinci budou vakcinační látkou ochráněni.

Čtěte také

Výhodou nové vakcíny je, že podle českobudějovických parazitologů vyvolává ochranu proti všem známým druhům bakterií z rodu borrelia. Její struktura umožňuje imunitnímu systému rychlou reakci, při které rozezná cizorodé látky v těle a vytvoří si proti nim protilátky tak, že borelie ihned zlikviduje.

„Vakcína zatím byla otestována v laboratorních podmínkách na zvířecím modelu,“ popisuje Šíma. „Je tedy potřeba ji ještě otestovat v klinických testech na lidech, ale to už je spíš otázka pro farmaceutickou firmu, za jakých podmínek bude do takového testování chtít jít,“ uzavírá.

Hlavní klíšťová sezóna začala

S jarními měsíci začalo období, které znamená zvýšení rizika onemocnění přenášených klíšťaty. Vedle klíšťové encefalitidy jde právě o lymskou boreliózu, ta u nás postihne ročně až 5 tisíc lidí. Vakcína proti ní dosud chyběla.

Onemocnění se přenáší po 24 hodinách od přisátí klíštěte. Inkubační doba jsou tři dny až jeden měsíc. Onemocnění probíhá v několika fázích. V místě kousnutí se objeví skvrna, která se rozšiřuje do okolí, a může se objevit i bledá skvrna uprostřed zasaženého místa.

Onemocněním poté mohou být zasaženy i svaly a klouby a v některých případech mohou být poškozeny nervové tkáně, kůže nebo srdce. Poslední fáze onemocnění se může projevit až měsíce či roky po nakažení.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.