Čeští vědci objevili způsob, jak vyhledat jizvy na DNA. Můžou pomoct s léčbou neurodegenerativních onemocnění

10. červenec 2020

Poškozená genetická informace se dokáže sama opravit, ne vždy ale správně a často i spravené buňky negativně ovlivňují funkce genů nebo výskyt dědičných onemocnění.

„Vlastně jsme zjistili, jak zaznamenat kde DNA byla opravena. Když se DNA opravuje, je to strašně rychlý proces a v buňkách ho jde těžko zachytit,“ vysvětluje úspěch svého týmu Hana Hanzlíková z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Výzkumníkům se v případě několika pacientů, u kterých došlo k přirozené opravě DNA, podařilo najít na šroubovici malou jizvu. Díky tomu mohou zjistit, kde přesně v genetické informaci původně došlo k poškození.

Tento objev by v budoucnu mohl pomoci odhalovat některá neurodegenerativní onemocnění mnohem dřív, než se to daří nyní. Právě u nemocí, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba, je přitom podle Hanzlíkové nutné nástup rozpoznat co nejdřív a zahájit medikaci.

Jak by se mohly nové poznatky zúročit v praxi, bude tým z Akademie věd České republiky zkoumat v následujících letech. Na modelech myší chtějí vědci přesněji celý mechanismus popsat.

Výzkum bude ale zdlouhavý, myslí si Hana Hanzlíková: „Doufejme, že data by mohla být do nějakých 20 až 25 let.“

autoři: Ondřej Ševčík , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.