Čeští ovocnáři slaví úspěch. Jejich odrůda třešně je považována za nejlepší na světě

9. duben 2017
Hodně prostoru pro svou korunu potřebuje na zahradě i třešeň, nesázejte stromky příliš blízko u sebe!

Platí ještě, že nejlepší jsou staré české švestky, červená jablka a další podobné tradiční odrůdy? Ve skutečnosti se v našich zahradách a sadech vyskytuje mnoho druhů, za kterými je dlouhá a pečlivá šlechtitelská práce. Více o ní v Magazínu Leonardo řekl Jan Blažek z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích.

„Světový trend v moderním pěstitelství směřuje k větším hustotám a celkové vyšší kvalitě sklízeného ovoce,“ říká expert.

Nejvýznamnějším ovocným druhem v Česku jsou tradičně jabloně. Mají největší objem produkce i spotřeby.

„Klasický postup šlechtění spočívá ve výběru rodičovských komponentů. Jeho cílem je předpovědět budoucí parametry nových plodů a jejich kvalitu. Odrůdy se zkříží, semena se vysejí, dopěstují se nové stromky a na nich začne selekce podle kvality plodů a plodnosti. Zde je velký objem různých charakteristik, které se hodnotí,“ vysvětlil pomolog.


Jak se posuzuje konzumní kvalita jednotlivých odrůd? „Pořádáme veřejné degustace jablek. Účastní se jich zástupci pěstitelů i spotřebitelů. Ochutnávají se části plodů nabízené anonymně. Každý hodnotitel uvede několik parametrů kvality. Z toho vzejde odrůda s nejvyšším bodovým ohodnocením.“

Obecnou kvalitu plodů představuje jejich atraktivita, skladovatelnost a vysoká konzumní kvalita, dodává Blažek.

Zásah do genetické informace samotných druhů je zatím budoucnost šlechtitelství. „Možná v příštím desetiletí tímto směrem budeme pokračovat, ale zatím se naše pěstitelské technologie orientují na vysokou plodnost.“

„V Evropské unii je nejvíce rozšířených asi 5 odrůd, které mají 75 % evropské produkce. Nejrozšířenější odrůdou jsou Golden Delicious a Gala,“ doplňuje odborník.

Připomíná také úspěchy českých šlechtitelů. „Dosud jsme u nás vyšlechtili 51 odrůd, z toho 32 je registrovaných a 25 je právně chráněných. Jen několik se ale zavádí do praxe.“

Jan Blažek a jeho tým se věnují i šlechtění švestek a třešní. „Ve šlechtění třešní jsme měli šťastnou ruku, několik odrůd bylo velmi kvalitních. Pro zajímavost: odrůda Tamara teď dostala patent v USA a je považována za nejkvalitnější třešeň, která dosud byla vyšlechtěna.“

„Zájem o odrůdu mají i další země, jako je třeba Chile,“ chválí Blažek světové úspěchy českých ovocnářů.

autoři:Veronika Paroulková, Ondřej Čihák
  • Věda
  • šlechtění
  • ovocnáři