Cesta Babiše ml. na Krym je druhotná věc, tvrdí místopředseda KSČM Grospič po jednání s premiérem

21. listopad 2018
Stanislav Grospič (KSČM)

Hlasy poslanců svého hnutí ANO měl Andrej Babiš při hlasování o nedůvěře vládě jisté vždy. Od včerejška je také prakticky jisté, že ho podpoří i KSČM. Pokud opoziční strany dodrží to, co zatím říkaly, bude 92 poslanců hlasovat proti Babišově vládě. To pro vyslovení nedůvěry nestačí, pozornost se proto upíná na ČSSD, která zatím definitivní slovo neřekla

Předseda pražské organizace ČSSD Petr Pavlík žádá, aby sociálně demokratičtí poslanci podpořili výměnu premiéra.

„Dneska jdeme na předsednictvo s tím, že chceme výměnu premiéra. To ale nemusí znamenat, že je nutné hlasovat pro nedůvěru vládě. Jde o to, aby se jednalo, aby toto bylo hnutí ANO navrženo, abychom se za to prali jako sociální demokracie. Uvidíme, jak dopadne diskuze. Na čem se předsednictvo shodne, to budeme respektovat,” vysvětluje. 

Andrej Babiš

„V unesení je jasně stanoveno, že chceme, aby se usilovalo o výměnu premiéra a o to, abychom měli kontrolu nad ministerstvem spravedlnosti, abychom garantovali, že ten proces bude nezávislý. Pokud nebude toto splněno, tak potom dáme k úvaze hlasování nejdříve o demisi našich ministrů, poté hlasování o nedůvěře vládě,” popisuje plány Pavlík. 

Zatím to nevypadá, že by se Andrej Babiš hodlal vzdát křesla premiéra. „Uvidíme, jak dopadne předsednictvo. Tam probereme všechny výhody a nevýhody, poté se rozhodneme pro jedno řešení,” říká. 

Platforma Zachraňme sociální demokracii, kterou spoluzaložil bývalý místopředseda ČSSD Jiří Zimola, vyzvala k tomu, aby strana zůstala ve vládě. Je tedy strana rozdělená?

„Tato platforma nemá v rámci struktur žádnou váhu. To je platforma několika členů sociální demokracie, za kterými stojí lidé jako Michal Hašek a Jiří Zimola, který se snaží rozehrát tu hru, že je sociální demokracie rozdělená. To není pravda, táhneme za jeden provaz,” podotýká předseda pražské organizace ČSSD.

Dvě otázky

Andrej Babiš přesvědčil KSČM o tom, že mají vládě vyslovit důvěru. Podle místopředsedy komunistů, poslance Stanislava Grospiče, řekl premiér straně to, co opakuje i veřejnosti. „Padly nějaké dotazy, o aktuální kauze asi dva, ostatní směřovaly spíš do naplňování programových závazků. Nebránil se odpovědět v podstatě na cokoliv,” říká.

Tomáš Klvaňa: Babiš krizi přežije

Andrej Babiš

Pokud se nestane něco velmi zvláštního a neobvyklého, premiér Andrej Babiš současnou krizi ustojí a vláda nepadne. Příčin je několik.

KSČM tedy zjištění serveru Seznam Zprávy nepovažuje za významná? „Vnímáme, že v té věci nejsou žádné nové skutečnosti, jak také potvrdil i představitel policie v Praze a městský státní zástupce na tiskové konferenci,” odpovídá Grospič s tím, že se premiéra neptali na detaily, jako je cesta jeho syna na Krym. 

„Je to otázka druhotná. Andrej Babiš mladší je švýcarský občan, není a nebyl nikdy občanem České republiky, takže to nemá žádnou přímou souvislost s danou kauzou. Je to zástupně vytvářený problém. Padl ale dotaz například na to, kdy nabyl jeho syn švýcarské občanství. Bylo nám sděleno, že se tak stalo před více jak deseti lety,” popisuje Stanislav Grospič.

autoři: Jan Bumba , vis
Spustit audio

Související