Český zdravotní systém zdegeneroval a nemyslí na pacienta, kritizuje senátor Vystrčil (ODS)

18. březen 2019

Ministerstvo zdravotnictví se chystá k Ústavnímu soudu kvůli stížnosti 51 senátorů. Ti kritizují vyhlášku upravující výši úhrad za zdravotní péči a považují současný sytém za nespravedlivý, protože lidé v různých koutech republiky mají přístup k různě kvalitní zdravotní péči.

„Systém úhrad je skutečně nutné postupně zlepšovat, ale nemyslím, že potřebujeme revoluční řešení, tedy rušit vše, co se zde za 20 let vytvořilo,“ uvedl v pořadu Pro a proti ministr zdravotnictví  Adam Vojtěch (nestraník za ANO).

Podle něj ústavní stížnost míří na všechny prvky veřejného zdravotního pojištění, které se v Česku během doby vytvořily. „Stížnost chce všechno zrušit a začít znova, ale to nepotřebujeme.“

Souhlasím, že je systém do určité míry pokřivený. Jsou tu rozdíly, které jsou někdy odůvodnitelné, ale někdy nikoliv. Proto pracujeme na velkém projektu, který by měl úhrady srovnat napříč nemocnicemi, byť nebudou nikdy úplně stejné všude, protože tak to nefunguje nikde na světě.
Adam Vojtěch

Ministr odmítá, že by stávající systém opomíjel pacienta. „Ale nedokážu si představit, jak senátoři chtějí, aby do toho pacient vstupoval. To by vyjednával o výši úhrad? To by asi nefungovalo, od toho je tu pojišťovna, která péči platí, a ten, který ji za úhradu poskytuje.“

„Máme nasbírána data o reálných nákladech za péči, abychom věděli, kolik stojí... Péče je naceněna a nový systém by postupně měl nabíhat od příštího roku. Nebude to skoková změna, ale předpokládáme, že v horizontu pěti let by systém měl nabíhat po jednotlivých diagnózách,“ slíbil ministr Adam Vojtěch.

Nerovný přístup k péči

„Stížnost je oprávněná. Náš systém, ve kterém se ročně rozděluje 300 miliard korun, postupně degeneroval do podoby, kdy nemyslí na pacienta,“ kritizoval předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Jediný, kdo se dohaduje o tom, jak se peníze rozdělí, jsou prý zdravotnická zařízení a pojišťovny. „Pacient zůstal stranou. To vedlo k tomu, že přístup ke zdravotní péči je nerovný, financování je pokřivené a pravidla jsou neetická.“

Dnes je stále více porušováno právo na bezplatnou zdravotní péči, spravedlivý proces a právo podnikání. A je povinností Senátu, aby řekl, že to tak dál nejde... Není přece možné, aby třeba dostupnost biologické léčby v Praze byla 100% a ve Zlínském kraji 55%. Není možné, aby roboty da Vinci byly tři v Praze a jeden v Mostišti a tak dále.
Miloš Vystrčil

Sestra, která vykonává domácí péči v Jihomoravském kraji, může na jednoho pacienta proléčit 9 tisíc korun. „V Praze má ta samá sestra 20 tisíc korun. To je doklad, že systém degeneroval, není transparentní a když se někomu něco nelíbí, nemůže se odvolat.“

„Libovolná pojišťovna s libovolnou nemocnicí může uzavřít dohodu o úhradových dodatcích, na to ministerstvo nemá žádný vliv, a tím navýšit zásadně příjem nemocnice. A když se podíváte, vidíte, že jsou to zejména nemocnice, které vlastní významní podnikatelé. To přece není v pořádku,“ upozornil senátor Miloš Vystrčil.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související