Dagmar Žitníková: Situace ve zdravotnictví se zhoršuje, oddělení se zavírají, lidé nejsou

Lékařské odbory volají po zvyšování platů ve zdravotnictví. Stát nabízí přidat 7 procent, odboráři chtějí desetiprocentní růst. Návrh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, nestraníka za hnutí ANO, kritizuje předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

„Nemá tam počítáno s platy logopedů, biochemických inženýrů, psychologů a některých jiných pracovníků, kteří jsou zařazení ve vyšších platových třídách,“ říká o ministerském návrhu.

Připomíná také, že lékařům specialistům porostou platy o dvě procenta. Ti přitom odcházejí mimo zdravotnictví, nebo si zakládají svoje praxe. „Dopad je také na pacienty, když nemáte specialistů dostatek, tak čekáte na ošetření a čekáte na lékaře, kterého potřebujete,“ vysvětluje.

Jak rychle má růst minimální mzda? „Hrozbou jsou skokové změny,“ říká Bohumír Dufek

02492402.jpeg

Sociální demokracie prosazuje zvýšení minimální mzdy na polovinu průměrné mzdy, hnutí ANO je ale proti. Jaký je názor předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka? „Chtěl bych, abychom v České republice viděli ekonomickou realitu,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Práce sester je náročná

Personální situace se tak podle ní zhoršuje, jsou uzavřená oddělení, lidé nejsou, často mnoho věcí závisí na sestřičkách, které léta pracují v nemocnicích. „Jednalo se nám o vytvoření stabilizačního prostředí a o nějakou cenovou nabídku,“ vysvětluje.

Mnoho sestřiček s vysokoškolským vzděláním má také možnost nastoupit kdekoliv jinde, což je škoda, protože většina z nich chce ve zdravotnictví pracovat.

„Sestra je tam v noci sama a má tam 30 pacientů, ta práce je extrémně náročná,“ nastiňuje s tím, že chtěli zvýšit základní platy sester, omezily se přesčasy a situace se řešila komplexně.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio