Český přístup a víra typu „jsme nevěřící, ale půlnoční k tomu patří“ mě fascinuje, přiznává kněz

24. prosinec 2020

Jen menší část české společnosti se hlásí k některé z křesťanských církví, většina naopak Vánoce prožívá zejména jako dobu mezilidského setkávání, které je ale kvůli epidemii koronaviru značně omezené. Jak v této době pomáhá víra? „Věřící člověk má naději, ví, že to jednou skončí. Vnímá blízkost Pána Boha a komunity, jíž je součástí, a zvláště v této době je to útěchou a velikou posilou,“ říká římskokatolický kněz Josef Ptáček.

„Podzimní vlna je mnohem dramatičtější než ta jarní. Lidé vyčerpali své úspory a především psychický kapitál – pohodu, ze které se dalo čerpat. Nyní jednou na doraz. V tomto ohledu se snažím pochopit i různé protesty, byť s nimi nesouhlasím,“ hodnotí kněz působící v pražských Hlubočepech protesty proti epidemickým opatřením.

Čtěte také

Sám ale připouští, že ne vždy se orientuje ve vládních nařízeních, která odmítají i někteří z jeho farníků: „Máme takové odmítače, kteří proti nim aktivně bojují. Těch je velice málo, ale přibývá lidí, kteří říkají: ‚Než žít v tomhle blázinci, tak radši zemřu.‘“

„Snažíme se najít způsoby, jak být s lidmi v kontaktu. Se seniory děláme online konference a je fascinující, jak se naučili pracovat s těmito distančními prostředky. Ale na druhou stranu lidský kontakt je těžko nahraditelný, zvlášť pokud nemají vlastní rodinu a lidé z farnosti jsou ti poslední, kdo o ně pečuje a navštěvuje je,“ upozorňuje.

Temné síly

Častěji než dříve se nyní setkává s tím, že se rodiny dostávají do ekonomických potíží:

„Není to pouze o penězích, ale i určité hrdosti. Živitel rodiny, který byl zvyklý o ni pečovat a brát odpovědnost, nyní přichází domů s prázdnou peněženkou a je odkázán na pomoc druhých. Jeho hrdost je ohrožena, a to se přenáší i do vztahů k partnerce nebo dětem,“ podotýká Ptáček.

Čtěte také

Jako kněz působí také na internetu, kde vedle tradiční problematiky mezilidských vztahů v posledních měsících stále častěji řeší i záležitosti spojené s okultismem, magií nebo zaříkáváním.

„Je to něco, čemu jsem si říkal, že se vyhnu, když jsem vstupoval do služby kněze. Lidé se do těchto věcí zaplétají a do jejich životů to nepřináší nic hezkého. Sám jsem z toho trošku na rozpacích. Mohu toho člověka nasměrovat, někdy může mít jen určitý pocit, ale někdy se obávám, že jde o setkání s něčím opravdu velice zlým,“ popisuje kněz.

Naše společnost je podle Ptáčka výrazně nábožensky založená, byť ne nutně v křesťanském smyslu. Obracejí se tak na něj i lidé, kteří sami sebe označují za nevěřící, aby promluvil na pohřbu nebo sloužil půlnoční mši svatou. „Velice často slyším: ‚My jsme nevěřící, ale to zkrátka k tomu patří.‘ Mně tahle česká víra a přístup fascinuje,“ přiznává.

Zkomplikoval koronavirus otevření nového kostela na pražském Barrandově? Poslechněte si záznam rozhovoru v Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související