Česká armáda je na pokraji sil. Zvyšovat počty vojáků na misích je nenormální, tvrdí Černý (KSČM)

29. březen 2018

Počet českých vojáků na zahraničních misích by se měl letos výrazně zvýšit. V současnosti působí na misích asi 800 vojáků, podle plánů ministerstva obrany by jich mělo být asi o 300 víc. Týkat by se to mělo misí v Afghánistánu, Iráku a v Mali. O posílení ale musí rozhodnout parlament.

„ODS vždy podporovala nasazení vojáků do zahraničních operací, ale považujeme za velmi nevhodné, aby o tom jednala vláda bez důvěry. Navíc nás netlačí čas, mandát, který předkládala minulá vláda, je platný,“ zdůrazňuje poslankyně Jana Černochová z ODS.

Informaci o plánovaných zahraničních misích české armády ve čtvrtek projedná sněmovní výbor pro obranu, kterému Černochová předsedá. Od navrhovatele, kterým je ministerstvo obrany, bude požadovat podrobné odůvodnění. Vláda by věc měla projednat v polovině dubna, o navýšení poté budou rozhodovat obě komory parlamentu.


Naše armáda je na pokraji sil s vysíláním do misí. Loni jsme byli ujišťováni, že 800 lidí je maximum a teď se má zvýšit o 30 procent.Alexandr Černý

„Nejsme a priori vůči všem misím, ale vždy jsme rozlišovali, o jakou misi jde. Proti té afghánské máme velké výhrady, a ta se má poměrně značně posílit. To rozhodně naši podporu nezíská,“ uvádí poslanec KSČM Alexandr Černý.

Komunisté podle něj podporují mise, které mají humanitární charakter a jsou schválené Radou bezpečnosti OSN. Právě nebojová mise v Afghánistánu ale tyto podmínky splňuje, zabývá se výcvikem a poradenstvím.

„Proti ní jsme z toho důvodu, že nepřináší žádný efekt. Problém Afghánistánu nelze řešit vojenskou silou. A řešíme něco, co svou invazí způsobili Američané,“ vysvětluje Černý. Také podle něj by o zahraničních misích měla rozhodovat jen vláda s důvěrou a zároveň dodává, že jde o jedno z nejchoulostivějších témat při jednáních o podpoře menšinové vlády.

autoři: všt , ert
Spustit audio