Češi objevují chuť dobré kávy. Pražírnám pomáhají silné příběhy

19. září 2017

Česko zažívá boom malých pražíren kávy. Dnes jich je po celé republice kolem stovky a další přibývají. Popularitu získávají i pražírny v menších městech nebo na vesnicích. Kvůli sílící konkurenci se proto podniky snaží odlišit nabídkou, zdůrazňují poctivý přístup ke zpracování kávy nebo staví na silném příběhu.

V začátcích pražil Petr Štourač kávová zrna jen jednou týdně. Hlavně pro svoje potřeby a pro pár zákazníků. Zájem ale postupně narůstal a po roce podnikání přibyla k pražírně i malá rodinná kavárna v centru Litomyšle. Dnes už nabízí celkem patnáct druhů pražené kávy.


Podle průzkumu společnosti KPMG nakupuje zrnkovou kávu čtvrtina domácností, mletou pak polovina.

Než jsem se kávu naučil pražit tak, aby se vůbec dala pít, trvalo to tak dva měsíce, vzpomíná Petr Štourač. Byť je pražená káva dražší než ta běžně dostupná v supermarketech, zákazníci si k ní podle majitele pražírny dokážou najít cestu. „Dřív jsem pražil jednou týdně a teď už pražím tak dvakrát, třikrát,“ dodává.

Odborník na kávu Daniel Kolský se domnívá, že za fenoménem kávového byznysu stojí mimo jiné i rozvoj přístrojů na domácí přípravu kávy.

Kavárna

Rozmachu kaváren využil i Ondřej Macků, který před třemi lety s kamarádem spustil online projekt Coffee to Home. Díky němu můžou lidé ochutnat až sto druhů výběrové pražené kávy z celého světa. „Pražírny máme osvědčené v České republice a na Slovensku. Nabízíme jenom celá kávová zrna, protože tam hraje velkou roli kvalita. Zrno totiž ztratí po namletí tu svou chuť a aroma velmi rychle,“ říká Ondřej Macků.

Podle Vladimíry Šebkové, manažerky společnosti GFK, si alespoň jednou za rok nějaký druh kávy vloží do nákupního košíku 95 procent českých domácností. Z údajů Českého statistického úřadu spotřebuje každý Čech v průměru kolem dvou kilogramů kávy ročně. To odpovídá zhruba jednomu šálku za den. V porovnání s ostatními státy ale patří Češi k podprůměrným konzumentům. Vůbec nejvíc kávy lidé vypijí v severských zemích. Třeba ve Finsku připadá přibližně 12 kilogramů na osobu, tedy pět až šest espress denně.

autor: zus
Spustit audio