Češi objevili pod antarktickým ledem další jezera

21. květen 2018

Čeští vědci už v Antarktidě objevili pět jezer a dvě sopky – Zuzanu a Danu. Nyní si můžou připsat další úspěch. Osvědčenou metodou se jim totiž povedlo popsat další tři dosud neznámá jezera, a dokonce i kandidáta na jezerní pánev. To vše pod několik kilometrů silnou vrstvou ledu.

Výzkumníci využili data z radarové mapy a dvojice družic GRACE, které měří odchylky v gravitačním poli Země. Družice dovedou s přesností na desetinu tloušťky lidského vlasu měřit vzájemnou vzdálenost, které se mění podle toho, jak silným gravitačním polem zrovna prolétají.

Čtěte takéČeští vědci objevili v okolí antarktického jezera ukryté sopky, dostaly jména Dana a Zuzana

„Z družicových a dalších měření se dohromady jakousi komplikovanou inverzí spočtou parametry, které charakterizují gravitační podle – což není nic, na co by si člověk mohl sáhnout. A z toho se odvozují veličiny, které používáme k identifikaci nejrozmanitějších fenoménů pod povrchem,“ vysvětluje astronom z Akademie věd České republiky Jaroslav Klokočník.

Ukazuje se, že pod ledovcem probíhají poměrně rozsáhlé a složité procesy. Čeští badatelé například potvrdili propojení nově objevených jezer s mnohem větším a známějším jezerem Vostok.

„Hladiny těch jezer pod ledem klesají a stoupají až o 200 metrů. A tehdy dochází k propojování pánví a k mísení,“ říká geolog Václav Cílek.

O zmíněné jezero Vostok se vědecké výzkumy zajímají v souvislosti s mimozemským životem. Pokud by se totiž ukázalo, že v tak nehostinném místě stále existuje život, bylo by pravděpodobnější, že může být i jinde ve sluneční soustavě.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.