Černobyl na ledě. Ruský plovoucí jaderný reaktor i přes varování ekologů brázdí Arktidu

1. září 2019

Ruský plovoucí jaderný reaktor, první svého druhu na světě, už více jak týden navzdory varování ochránců životního prostředí putuje Arktidou. Agentura AFP připomíná, že ekologové tento kolos označují za „Černobyl na ledě“. Plavidlo jménem Akademik Lomonosov s jaderným palivem na palubě má z arktického přístavu Murmansk doplout až do pět tisíc kilometrů vzdáleného Peveku na severovýchodní Sibiři.

Jaderná agentura Rosatom tvrdí, že na odlehlých místech, kde je půda celý rok zmrzlá, představuje atomový reaktor jednodušší řešení než výstavba běžné elektrárny. Rusko hodlá tuto novinku dokonce prodávat do světa. Reaktor Akademika Lomonosova je součástí nové plovoucí elektrárny a teplárny, která má být zásadní součástí rozvoje Severní mořské cesty a pomůže v regionu realizovat velké infrastrukturní projekty, uvedl Rosatom.

Čtěte také

Čtěte také

Ekologické skupiny však před tímto řešením už dlouho varují. Podle nich může tento „jaderný Titanic“ potkat havárie podobně jako atomovou elektrárnu v Černobylu v roce 1986. Ještě větší obavy vyvolala nedávná smrtonosná exploze ve vojenském testovacím zařízení na severu Ruska, která zabila několik lidí a povážlivě zvýšila radioaktivitu v ovzduší.

Cesta plovoucí jaderné elektrárny má trvat čtyři až šest týdnů, podle toho, jaké budou povětrnostní podmínky a množství ledu. Výstavba Akademika Lomonosova dlouhého 144 metrů začala v Petrohradu v roce 2006.

Až dopluje do Peveku na Čukotce, nahradí tamější odstavenou elektrárnu na uhlí a jadernou elektrárnu, která bude vyřazena z provozu příští rok. Akademik Lomonosov ho naopak zahájí koncem letošního roku.

Ředitel energetické sekce ruské pobočky organizace Greenpeace Rašid Alimov připomíná, že skupina před plovoucím reaktorem varuje už od devadesátých let. „Každá jaderná elektrárna produkuje radioaktivní odpad a může se porouchat, a tuhle mohou poškodit i bouře,“ řekl agentuře AFP.

Severovýchodní cesta, která spojuje Atlantský a Tichý oceán podél severních břehů Ruska, je dnes následkem globálního oteplování a tání ledu přístupnější. Akademik Lomonosov váží 21 tisíc tun a má dva jaderné reaktory o síle 35 megawattů, skoro tolik co ty, které používají jaderné ledoborce. Posádku tvoří 69 mužů a loď může dosáhnout rychlosti až čtyři a půl uzlu.

Alimov pokládá celý projekt za „promarněnou příležitost“, protože Čukotka, která je větší než Texas, ale žije tam jen 50 tisíc obyvatel, má obrovský potenciál k rozvoji větrné energie. „Plovoucí jaderná elektrárna je k výrobě elektřiny příliš riskantní a příliš nákladná,“ dodává Rašid Alimov pro agenturu AFP.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.