Rusko chce dobýt „podmořskou Sibiř“. Kvůli nerostnému bohatství i národní cti

29. březen 2017

Rusko intenzivně pracuje na největší expanzi za polární kruh od pádu Sovětského svazu. Buduje nové jaderné ledoborce, obnovuje zašlé sovětské základny a staví nové. Ve hře jsou totiž především nezměrné zásoby ropy a zemního plynu.

Mezinárodními vztahy v Arktidě se zabývá velká konference, která dnes začala v ruském Archangelsku.

Podmořská Sibiř

„Rusko chce své území v Arktidě rozšířit o zhruba 2,5 milion čtverečních kilometrů. Souvisí to se sporem, který vede s ostatními státy v regionu o to, kde začíná tzv. exkluzivní ekonomická zóna,“ říká politický geograf Michael Romancov.


Arktida má jedno z nejdrsnějších klimat na světě. A vyrobit techniku, která tam je schopna obstát, je podobný zdroj prestiže jako zkonstruovat vesmírné rakety. Rusko oznámilo, že chce budovat nejen novou flotilu ledoborců, jejíž páteří by měly být ty atomové, ale také plovoucí jaderné elektrárny, které by dodávaly energii třeba pro geologický průzkum.Michael Romancov

Ta umožňuje všem státům ležícím na mořském pobřeží zabrat moře a mořské dno do vzdálenosti až 380 kilometrů do volného oceánu. „Rusové tvrdí, že geologické formace na dně jsou přirozeným pokračováním Sibiře,“ vysvětluje.

Všichni lžou

Mořské dno ale podle Romancova není dokonale zmapováno a není tak ani jisté, jaké nerostné bohatství se pod ním ukrývá:

„Odhady jsou nesmírně vysoké, mohla by tam být až třetina všech známých nalezišť ropy a plynu. Kvůli klimatickým podmínkám to ale dosud nešlo podrobně prozkoumat. V této věci ale platí, že všichni lžou a mají tendenci nadsazovat. Nikdo to ale přesně neví.“

Logo
autor: bum
Spustit audio