Černobílá tulačka Lajka přežila ve vesmíru pár hodin. Sověti ji tam poslali před 60 lety

3. listopad 2017

Před šedesáti lety se na svou první a poslední cestu do vesmíru vydala černobílá toulavá fenka Lajka. Stala se prvním živým tvorem, který se dostal na oběžnou dráhu Země. Sovětský svaz si tak pouhý měsíc po vypuštění Sputniku jedna připsal další vesmírné prvenství. Jeho cílem bylo ukázat převahu nad Spojenými státy těsně před oslavami 40. výročí bolševické revoluce. Kvůli spěchu nebylo možné vypracovat návratový systém družice. Jeden z vedoucích tehdejšího vesmírného programu Oleg Gazenko po letech řekl, že vědecké přínosy experimentu za utrpení Lajky nestály a její smrti lituje. Sověti po ní pojmenovali cigarety.

„Po celosvětovém úspěchu Sputniku jedna si Nikita Chruščov, první tajemník ÚV KSSS a pozdější ministerský předseda Sovětského svazu, uvědomil, že lety do vesmíru lze výtečně propagandisticky využít," uvádí odborník na kosmonoutiku Pavel Toufar.

Konstruktér Sputniku 1 Koroljov plánoval vypustit psa do vesmíru až v družici Sputnik 3. Na nátlak Chruščova, který později proslul největším diplomatickým faux-pas, když si na půdě OSN zul botu a tloukl střevícem o řečnický pult, nastal závod s časem. „Konstruktéři narychlo smontovali družici Sputnik dvě s využitím náhradních dílů pro jedničku a místo vědeckých přístrojů k ní připojili box pro zvířata, v jakém psi do vesmíru již létali. Lajka totiž vůbec nebyla prvním vyslaným zvířetem. Psi byli nejprve vysíláni na několikaminutové lety k hranici vesmíru. Nikdy předtím se ale nepodařilo zvíře dostat na oběžnou dráhu," pokračuje Toufar.

Proč pes, proč Lajka?

Psi byli k pokusu vybráni pro snadnou dostupnost i pro jejich vlastnosti. Coby nejodolnější zástupci psí rasy byli v ulicích Moskvy odchyceni voříšci. Mezi nimi i Lajka. Fenka byla zvolena proto, že při ulevování si nepotřebuje zvedat nohu a stačí jí tím pádem menší prostor. Nemalou roli hrálo také vybarvení zvířete. Tehdy černobílá televize vyžadovala, aby pes měl dostatečně kontrastní vzezření.

Aby si psi zvykali na stísněnou kabinu o délce 80 centimetrů, byli umísťováni do stále menších klecí. Absolvovali testy na centrifuze, simulující prudké zrychlení během startu rakety, byli vystavováni zvukům imitujícím hluk během letu a krmeni byli „vesmírným želé". Lajka, které původně vědci říkali Limončik (Citrónek), byla vybrána z pěti či šesti uchazečů kvůli své chytrosti. „Byla také mimořádně poslušná a měla lehce tázavý výraz," vzpomíná pro agenturu AFP nyní devadesátiletá ruská bioložka Adilja Kotovská.

Jak a kdy Lajka zemřela

Na start Lajka čekala v kabině tři dny. Před startem odborníci ještě nechali otevřít hermetizovanou kabinu, aby jí dali na rozloučenou napít. „Uvědomovali jsme si, že při letu musí zahynout. Neexistoval způsob, jak ji dostat zpátky. Prosila jsem ji, aby nám odpustila. Plakala jsem, když jsem ji naposledy hladila," říká Kotovská o loučení s fenkou.

Příčinou smrti bylo přehřátí organismu a stres z extrémní zátěže v důsledku stavu beztíže. Na přetížení byla zvířata trénována, ale beztížný stav nebylo možné na Zemi připravit. Dvě hodiny po startu se podle telemetrického záznamu teplota v kabině zvýšila na 40° C, ačkoliv termoregulační systém měl udržovat teplotu 15°. Lajka měla přežít osm až deset dní a měla být usmrcena bezbolestným způsobem podáním uspávací látky v jídle. Zemřela však po pěti až sedmi hodinách letu na přehřátí a dehydrataci, zatímco moskevských rozhlas stále vysílal zprávy o „dobrém zdraví" psí hrdinky. Ještě v roce 1999 se v ruských médiích objevily zprávy, že Lajka zahynula čtvrtý den po startu. Pravda vyšla najevo před patnácti lety.

Také díky krutému osudu si Lajka vysloužila nejen velký ohlas veřejnosti, ale i v oblasti popkultury a byznysu. Pavel Toufar poznamenává, že se po ní jmenuje hned několik hudebních kapel. V kinech právě běží český celovečerní animovaný film Aurela Klimta, který i na příběhu fenky Lajky podává zprávu o tom, jak bohorovně a ve jménu vědy člověk zachází s jinými živými tvory na Zemi. Lajka se objevila i na poštovních známkách. Její jméno nese také horolezecký sedák pro psy, určený pro jejich transport v horách nebo vrtulníkem.

autor: ono
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.