Centrální banka zabezpečuje cenovou stabilitu i kontroluje činnost komerčních bank. Jak si v tom vede ta česká?

14. červenec 2023

Centrální banky mají v ekonomice zásadní roli, protože zabezpečují cenovou stabilitu, vydávají a spravují národní měnu dané země a dohlíží na celý komerční bankovní systém. Jakými nástroji naše životy ovlivňuje a jak si vede ta česká v porovnání s okolními?

Centrální banka je základní banka státu, která dohlíží na všechny komerční banky v zemi, emituje a spravuje národní měnu dané země a zabezpečuje cenovou stabilitu v celé ekonomice. K tomu má dva základní nástroje – úrokové sazby a měnový kurz, vysvětluje ekonom Michal Skořepa.

Čtěte také

„Úrokové sazby a kurz jsou nástroje, které primárně slouží k řešení měnové politiky, udržování makroekonomické stability,“ říká Skořepa.

U nás je centrální bankou Česká národní banka, která kromě cenové stability dohlíží také na bezpečnost celého finančního sektoru a kontroluje činnost bank. Na udržování stability finančního sektoru má ČNB ale zase jiné nástroje.

„Spíše právního rázu, dohled – to znamená, že lidé z centrální banky chodí do bank a ptají se, jak jsou tam řešena různá rizika a podobně, můžou rozdávat pokuty, odebírat licence atd.“

Vládní účet

Centrální banka také vede vládě účet státního rozpočtu a sleduje a kontroluje množství peněz v ekonomice. Současně pak spravuje i naše rezervy, které držíme ve zlatě a cizích měnách. V každé zemi může mít centrální banka jinak široké pravomoci a také se může soustředit na různé nástroje, kterými cenovou stabilitu zajišťuje.

Čtěte také

Některé centrální banky se soustředí na udržení měnového kurzu na určité předem dané úrovni, jiné především na úrokové sazby – a to je i příklad České republiky.

Českou národní banku, ve které pracuje více než tisícovka lidí, řídí sedmičlenná Bankovní rada v čele s guvernérem. Její členy jmenuje prezident republiky vždy na šestileté období. Právě bankovní rada rozhoduje na svých pravidelných zasedáních o nastavení úrokových sazeb a také o tom, zda bude případně svými intervencemi ovlivňovat kurz koruny a tím i naši cenovou stabilitu.

Poslechněte si celé Ekonomické jednohubky v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.