Cena informace

4. leden 2011

Jak vznikalo informační DVD o rakovině prsu. Netradiční a exotické zdroje léčiv. Co přinesl rok 2010 v boji proti civilizačním chorobám?

Vědění je moc - a to platí i v medicíně. Správně podaná informace může člověku zachránit život, naopak nedostatky v komunikaci mezi lékaři a pacienty mohou mít i tragické následky. V prvním dnešním příspěvku se dozvíte více o tom, jak vznikalo informační DVD o rakovině prsu, které by mělo překlenout bariéru mezi odbornými informacemi a prostou veřejností.

Další příspěvek si položí otázku, odkud pocházejí účinné látky v nejrůznějších léčivech. Zdroje léčiv mohou být velmi netradiční až exotické, zato problémy, které brzdí zavádění nových léků, jsou bohužel velmi prosté.

Na počátku nového roku si také připomeneme dlouhodobý boj proti civilizační epidemii obezity. Spolu s odborníky probereme takzvané jídelní chování člověka i pokusy o srozumitelné označování potravin.

Dnešní výběr mezinárodních aktualit se bude zabývat příčinami posttraumatického stresu a příčinami hydrocefalu u dětí v rozvojových zemích.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.