Cameron oznámil rezignaci: Britové se rozhodli jít jinou cestou, země potřebuje nové vedení

24. červen 2016

David Cameron rezignuje. Britský premiér uznal, že v referendu, za které v předešlých měsících bojoval, neuspěl. Spojené království opustí Evropskou unii.

„V kampani jsem bojoval jediným způsobem, který umím. Jasně jsem říkal, v co věřím. Nic jsem nezatajoval a říkal, v co věřím,“ uvedl Cameron v projevu.

„Nemyslím si, že by bylo správné, abych se snažil být kapitánem, který naši zemi povede do jiné destinace. Není to pro mě lehké rozhodnutí, ale věřím, že je v národním zájmu, abychom měli dočasnou stabilitu a pak budovali nové vedení," oznámil Cameron ve svém projevu.

Cameron k tomu dodal, že bojoval za setrvání Spojného království v Evropské unii, jak nejlépe mohl. Britové si ale rozhodli jinak. Jak teď bude celý proces vypadat, to není jisté. Otazníky se objevují třeba kolem budoucnosti Skotska a Severního Irska. Šéf poslanců Skotské národní strany Angus Robertson řekl, že vítězství brexitu spustí ústavní krizi, protože Skotsko hlasovalo pro setrvání v unii. A irská republikánská strana vyzvala ke sejdnocení Severního Irska s Irskem.


Odchod z Evropské unie zvolilo 17 410 742 lidí a za setrvání v zatím ještě osmadvacítce halsovalo 16 141 241. Tato skupina zvítězila v Severním Irsku a ve Skotsku, ve zbylých částech zvítězili pžíznivci Brexitu. Dá se klidně říct, že v rozhodování zvítězila starší generace nad tou mladší. Podle dosavadních dat byla většina lidí ve věku od 18 do 49 pro setrvání v EU. Naopak lidé Nad 50 let byli většinově pro odtržení.

Předseda Evropské rady Donald Tusk řekl, že Evropská unie zachová jednotu ostatních států evropského bloku. K proceduře odchodu Spojeného království chce zahájit neformální debatu mezi evropskými lídry už příští týden. Zdůraznil také, že až do formálního britského odchodu z EU budou pro Británii a v Británii platit práva i závazky plynoucí z unijního práva. Nebude právní vakuum, uvedl Tusk. Jinak prezident Evropského parlamentu Martin Schulz prohlásil, že s Británií se v budoucnu bude zacházet jako se "třetí zemí". A že se neobává toho, že její odchod by v Evropě způsobil dominový efekt.

autoři: pan , bar
Spustit audio