Bývalý velvyslanec Bašta: Zrušení sankcí by se nelíbilo samotným Rusům

14. září 2016

Už více jak dva roky platí sankce Evropské unie omezující export výrobků do Ruska. Důvodem je ruská okupace Krymu a podpora separatistů na Donbase. Jaký vliv mají sankce na ruskou ekonomiku a společnost? O tom mluví v pořadu Dnešní Plus bývalý velvyslanec na Ukrajině Jaroslav Bašta.


V některých odvětvích sankce pomáhají, jinde přinášejí problémy. Největší přínos mají politický – a to přesně opačný než bylo původně zamýšleno.Jaroslav Bašta

Sankce navíc podle bývalého velvyslance samotné ruské vládě prospívají. „Mám pocit, že by se zrušení sankcí nelíbilo samotným Rusům. Je to mimořádná příležitost, jak zreformovat ruskou ekonomiku.“

Sýrař Sirota k ruským sankcím před volbami

Podle Jaroslava Bašty sankce Evropské Unie ruské opozici před nedělními parlamentními volbami příliš nepomohou. „Podle mě budou mít spíš psychologický efekt, který pomůže Jednotnému Rusku a dalším prokremelským nebo prorežimním stranám," říká bývalý velvyslanec na Ukrajině.

Spojené státy mezitím uvolnily část sankcí, aby umožnily dodávku náhradních dílu pro vrtulníky afghánské armády. Podle Bašty zde hraje důležitější roli společný a cíl, a to je podpora afghánské vlády v boji proti radikálnímu hnutí Talibán. „Málo se zdůrazňuje, že zatímco Evropa uvalila na export s Ruskem sankce a silně ho omezila, tak obchod mezi Spojenými státy a Ruskem vzrostl za ten první rok asi o sedm procent,“ připomíná na závěr Bašta.

Poslechněte si celý příspěvek, ve kterém najdete i reportáž Martina Dorazína se sýrař Sirotou k ruským sankcím před volbami.

autoři: Martin Ocknecht , bum
Spustit audio