Bývalý šéf Českého centra v Izraeli: Neznám generaci, která by chtěla válčit

2. září 2019

Režisér, politolog a historik Lukáš Přibyl je mimo jiné autorem dokumentárního cyklu Zapomenuté transporty. Studoval v USA, Švédsku, Maďarsku a Izraeli, kde také působil jako ředitel Českého centra. V této pozici měl příležitost poznat zblízka izraelskou společnost i politickou realitu plnou paradoxů.

„Mnoho útoků či obranných kroků není veřejně deklarováno, i když všichni vědí, že se dějí,“ říká k otázce věčného konfliktu Izraele s arabským světem. „Írán například nepřiznává, že to, co jim někde vybuchlo, byly rakety s přesným zaměřením. A stejně tak Izrael nepřiznává, že to byl on, kdo je vybombardoval.“

Čtěte také

„I hra s Hizballáhem je hrou, která má jistá pravidla. Ovšem je tam vždycky nebezpečí, že se něco nepodaří a politická situace bude eskalovat. Více než si jedna i druhá strana přejí,“ dodává.

Všichni máme červenou krev

Přibyl mluví i o nové generaci Izraelců, jejich pohledu na válku a chuti dělat politiku jinak.

„Neznám takovou generaci, která by chtěla válčit a nechtěla mír a domluvit se. Ideály jsou krásná věc a dobře, že jsou, ale pak to narazí na realitu Středního východu, která už tak růžová není. Někdy se lze domluvit a někdy nelze. Ti, kteří se domluví nejlépe, jsou právě válečníci. Protože znají druhou stranu osobně a vědí, že krev je červená – moje i tvoje.“

Nedostatek naivity

Dokument Zapomenuté transporty, ve kterém Přibyl spojil své režijní nadání s profesí historika a politologa, sklidil od odborné veřejnosti i u běžných diváků velký ohlas.

„Nejsem vzděláním filmař, ale baví mě zkoušet nové věci. A někdy pomáhá i jistá míra naivity. Dost často se v Čechách potýkám s tím, že je tady příliš mnoho cynismu a nedostatek naivity. Lidé si nejdříve sestaví seznam všech překážek a ten je pak tak dlouhý, že se do toho raději nepustí,“ říká Lukáš Přibyl o své práci.

Poslechněte si celý rozhovor s dnešním hostem Osobnosti Plus a dozvíte se další zajímavosti a detaily z politiky a společenské atmosféry v Izraeli, ale i ne zcela zjevné zvláštnosti soužití s Palestinci. 

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související